Innovatieve troostplek voor en door studenten

Innovatieve troostplek voor en door studenten

24 juni I Campus Geel

Het is de allereerste keer dat een hogeschool een troostplaats van deze schaal en met zulke symboliek creëert. De Troostplek op Campus Geel is ontworpen door laatstejaars van het Heilig Graf Turnhout en werd gebouwd door studenten Bouw van de Thomas More-hogeschool. Studenten en medewerkers kunnen er terecht om stil te staan bij verlies, verdriet en rouw. "Rouwen is nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken. Hier mogen tranen getoond worden en krijgt gemis zuurstof", klinkt het. Op maandag 24 juni wordt de Troostplek officieel onthuld op Campus Geel.

Verlies, gemis en rouwen horen bij het leven. Daarom wil de Thomas More-hogeschool ze ook letterlijk een plaats geven. Initiatiefneemster is Nele Doumen, studentenbegeleider dienst Studentenvoorzieningen op Campus Geel: "Het thema leeft, ook bij mij persoonlijk. Ik volg er regelmatig vormingen rond en kwam zo terecht bij Uus Knops, een psychiater en rouwexperte. Zij bedacht een tijd geleden een plek die wordt vormgegeven door kunstenaars en waar mensen naartoe kunnen om verdriet te delen. Ze noemt het 'Onumenten'. Zo kwam ik op het idee om onze studenten ook zo'n veilige haven te geven. Onze campusmanager geloofde in het concept en ook onze opleidingsmanager Bouw was enthousiast."

Voor en door studenten

Leerlingen van Kunst&Creatie Heilig Graf Turnhout ontwierpen het concept en studenten Bouw aan de Thomas More-hogeschool construeerden het in en rond het microforest achter de F-blok. Voor zeven studenten Bouw was de Troostplek een opdracht voor het vak 'van droom bouwheer tot realisatie'. Ze gingen in februari van start met de technische uitwerking. Midden mei werd het bouwwerk dan netjes opgeleverd. "Toen ze aan het bouwen waren, ging ik regelmatig langs en bracht ik de studenten wel eens koffiekoeken. Als ik dan zie wat ze verwezenlijkt hebben en ook de manier waarop ze dit deden, maakt me dat enorm fier", vertelt Doumen.

Symbolische plek

Op alle campussen van Thomas More zijn er al 'stille ruimtes' waar studenten zich mogen terugtrekken en bezinnen. Nu kunnen ze dat op Campus Geel dus ook buiten, in de natuur. De Troostplek ligt in een microforest en bestaat uit verschillende symbolische elementen. Zo is er het pad met slingerende vorm en zijn er de ruwe palen, allemaal op andere hoogte. Ze weerspiegelen de grillige aard en golvende beweging van gevoelens. Banken bieden ruimte voor bezinning en reflectie, terwijl een leistenenbak uitnodigt om namen of boodschappen achter te laten. De binnenkant van het huisje werd bewust met leem afgestreken. "Troost vraagt ook mildheid naar jezelf toe, vandaar de zachte materialen", klinkt het.

Taboe doorbreken

Er is nog steeds te weinig ruimte om te rouwen. Psychiater Uus Knops zegt zelfs dat het "naar een achterkamertje wordt geduwd, alsof we er zo snel mogelijk van af moeten". Doumen:

"Nee, verdriet is niet leuk. En rouwen is hard. Maar net daarom is het enorm waardevol om een plek te voorzien waar je alleen naartoe kan, samen met studenten of zelfs met collega's. Ongeacht je religie of achtergrond. Waar tranen kunnen vloeien, maar waar ook herinnerd kan worden. Zo halen we het allemaal wat meer uit de taboesfeer. Toon je verdriet. Iedere verliesbeleving is anders en uniek. Tegelijkertijd is het universeel: iedereen maakt het mee."

Officiële opening

De Troostplek wordt op maandag 24 juni 2024 om 16:00 uur officieel geopend op Thomas More, Campus Geel. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. "Een van de studenten vroeg of zijn mama ook naar de opening mocht komen. Natuurlijk! Als ik die vraag hoor, doet dat enorm veel deugd. Het getuigt van een enorme betrokkenheid", aldus Doumen.


Kom je een kijkje nemen? Registreer je dan via deze link.

Onderaan vind je beeldmateriaal dat je kan downloaden. Ook op deze Instagram (@troostplekmorebouw) vind je foto's.

Download de foto's in hoge resolutie

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.