Lerarenopleidingen blijven langer in Vorselaar

Lerarenopleidingen blijven langer in Vorselaar

11 juni I Campus Vorselaar

Nog een volledige lichting toekomstige leraren kan volgend academiejaar (2024-2025) starten op Campus Vorselaar aan de Thomas More-hogeschool. Op die manier krijgen studenten de kans om een volwaardig traject af te leggen en zo de opleiding af te ronden op dezelfde studieplek. ​

Eind januari kwam het nieuws dat de hogeschool alle Kempische lerarenopleidingen zal bundelen in Geel, met de sluiting van Campus Vorselaar in 2027 tot gevolg. Maar dus niet vooraleer een volledig nieuwe lichting er kan afstuderen. Ook de huidige studenten kunnen de opleiding binnen de gewone doorlooptijd afronden op hun vertrouwde campus. Daarnaast loopt ook de lerarenopleiding lager onderwijs van Turnhout nog drie jaar door. Katelijne Van der Pas, unitmanager Lerarenopleidingen Kempen:

"We hopen zo studiekiezers uit de Kempen te kunnen overtuigen om de stap naar het onderwijs te zetten en hen duurzaam aan boord te houden. Onze maatschappij heeft hen nodig."

Goed rapport

In de Kempen blijft uiteraard Campus Geel ook een kwalitatieve kweekvijver voor onderwijzers in wording. Dat werd net nog officieel bevestigd. De lerarenopleiding daar kreeg als eerste van alle hogescholen een goed beoordelingsrapport van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Die beoordeelt het niveau en de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. "Betrokken, gedreven en bereikbaar", zo omschrijven externe experts de teams van Thomas More. Ook de educatieve graduaten van Mechelen-Antwerpen lagen dit jaar onder de scanner. Ook zij kregen groen licht. Miet Verellen, opleidingsmanager Lerarenopleidingen Geel: 

"We hebben hard gewerkt voor dat goede rapport. Dat de commissie onze focuspunten ziet en ze positief beoordeelt, doet deugd. We zetten echt in op de coachende houding van docenten, het gepersonaliseerd leren, de nauwe samenwerking met het werkveld en de flexibele trajecten waarbij makkelijk kan worden overgestapt. Zo onderscheiden we ons."

Onder één dak

Wie leraar wil worden - ook via de verkorte formule LIO en werkplekleren - zit dus nog 3 jaar goed op Campus Vorselaar en Campus Turnhout. Met uitzondering van de driejarige opleiding lager onderwijs in Vorselaar. Daarvoor kunnen studenten vanaf volgend academiejaar terecht in Turnhout. Vanaf 2027-2028 krijgen ze dan alle ruimte om op Campus Geel aan hun toekomstverhaal te schrijven. Dankzij de samensmelting zal de hogeschool nog meer multidisciplinair kunnen samenwerken en stuwt ze ook de doorstroom vanuit andere opleidingen.

Voor de klas

Bovendien investeert Thomas More onder de noemer 'Klaar voor de klas' de komende jaren fors in de versterking van haar lerarenopleidingen. Met de strategische verschuiving in combinatie met een financiële impuls wil de hogeschool dus het verschil maken. Stijn Coenen, algemeen directeur:

"Als grootste hogeschool van Vlaanderen willen we resoluut inzetten op krachtige lerarenopleidingen die de uitdagingen waar het onderwijs voorstaat aankan. Het belang van een sterke leraar kan niet overschat worden. De manier waarop leraren worden opgeleid, heeft echt invloed op hun job als leraar."
Katelijne Van der Pas unitmanager Lerarenopleidingen Thomas More Kempen
Stijn Coenen algemeen directeur, Thomas More-hogeschool

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.