Associatie KU Leuven viert 20e verjaardag met ambitie

Associatie KU Leuven viert 20e verjaardag met ambitie

Sinds 2002 vormen KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives samen Associatie KU Leuven. De zes partners bundelen al 20 jaar lang hun krachten voor kansrijk, kwaliteitsvol en toekomstgericht hoger onderwijs en onderzoek. Met deze verjaardag wil Associatie KU Leuven terugkijken maar vooral vooruitblikken met focus op de toekomst en een ambitieuze langetermijnvisie.

De Bolognaverklaring in 1999 had als doel een eengemaakte hogeronderwijsruimte op te richten met onder andere een vergelijkbaar gradensysteem met bachelor- en masteropleidingen in heel Europa. Om de doelstellingen uit deze verklaring te realiseren, besloten 15 partners hun samenwerking te versterken en samen Associatie KU Leuven op te richten. Na verschillende fusies, bestaat de Associatie vandaag uit zes grote partners.

“Associatie KU Leuven mag terecht fier zijn op de prestaties van de voorbije 20 jaar onder leiding van ere-rector André Oosterlinck. Hij was de inspirator en drijvende kracht achter de grootste netwerkorganisatie in het Vlaamse hoger onderwijs. In zijn voetsporen willen alle leden in hun verbondenheid, zijn doortastendheid verder zetten met ambitieuze projecten die de Associatie verder laten ontwikkelen als toonaangevende strategische alliantie”, aldus voorzitter professor Koenraad Debackere.

 

Zicht op de toekomst

“In de komende jaren willen we focussen op twee belangrijke projecten”, legt algemeen directeur Imran Uddin uit. “Enerzijds het associatiebrede project Levenslang leren waar we inspelen op de beweging van loopbanen door een platform aan te bieden voor wie nieuwe competenties wil ontwikkelen of zijn carrière een nieuwe wending wil geven. Anderzijds het invullen van onze rol om het lerarentekort aan te pakken. We moeten actief op zoek naar meer toekomstige leerkrachten en we geloven dat we als Associatie hieraan kunnen bijdragen.”

Start to Study en de Verderstudeerbeurs zijn alvast twee mooie realisaties waarbij we jongeren laten kennis maken met wat Associatie KU Leuven te bieden heeft”, vult Ann Verreth, algemeen directeur van Odisee aan. “Onze ambassadeurswerking probeert alle talenten te laten kennismaken met hoger onderwijs. ​ Door afstandsonderwijs aan te bieden en digitale alternatieven te voorzien, bieden we een aanbod aan zodat meer mensen in de mogelijkheid zijn hoger onderwijs te genieten.”

Onderzoek en innovatie

Wie aan hogescholen denkt, denkt vaak uitsluitend aan onderwijs, maar ook in onderzoek wil Associatie KU Leuven uitblinken. “Onze ambitie is om meer onderzoek te doen met impact in onze nauwe omgeving. We willen een maatschappelijke rol spelen in regionale ontwikkeling en de brug slaan tussen onderzoek en leefwereld. Het verleden leerde ons dat we als Associatie samen sterk staan op gebied van onderwijs en we geloven dat dit voor onderzoek en innovatie precies hetzelfde is”, besluit KU Leuven-rector Luc Sels.

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.