Bouwen aan succes met beton uit een printer
maandag 29 april I Kamp C I Westerlo
Vlaanderen leiden in 3D-betonprinten. Dat is de ambitie van de Thomas More-hogeschool en Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie. Op hun site in Westerlo werd eerder een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de Thomas More-studenten Bouw er opnieuw met projectwerk. Hun focus zal liggen op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes met duurzame materialen.
Thomas More en Kamp C werken al langer samen binnen het innovatieve domein van 3D-betonprinten. Nu gaan ze een stapje verder dan enkel het maken van betonstukken. Ze willen een opleidingscentrum creëren dat studenten en professionals voorbereidt op de toekomst van de bouwsector. Door middel van hands-on training, onderzoek en samenwerking met industrieleiders zal de hogeschool zo een referentiepunt worden voor innovatie, duurzaamheid en kennis op het gebied van 3D-betonprinten. Dat vraagt om belangrijke investeringen. Lieve Gios, Opleidingsmanager Bouw bij Thomas More:
"We geloven sterk in de kracht van een samenwerking tussen academische instellingen, bedrijven en praktijkgerichte organisaties. Met onze 3D-betonprinter en de plannen voor een opleidingscentrum zijn we vastbesloten de leiding te nemen in deze spannende en transformerende technologie."
Op maat van de maatschappij
Kamp C, als partner in deze onderneming, juicht de ambities van de hogeschool toe. "Het is een geweldige stap voorwaarts in onze gezamenlijke inspanningen om innovatie te stimuleren en de bouwsector te transformeren", zegt Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C. “Door de samenwerking met Thomas More kunnen we heel wat meer betekenen, door prototypes voor bedrijven en lokale besturen te ontwikkelen." Helsen concretiseert:
"De studenten zullen zaken printen die de noden in de maatschappij invullen. Denk aan ondersteuningen om drempels op straat rolstoeltoegankelijk te maken, trappen op maat in de openbare ruimte of artistieke invullingen."
Een duurzame uitdaging
Anderzijds is het gebruik van beton niet zonder nadelen. Daar wil de hogeschool rekening mee houden. De productie van cement, een ingrediënt van beton, stoot veel CO2 uit. Daarom experimenteren ze met nieuwe printmengsels die minder cement bevatten en zoeken ze zelfs naar alternatieven zonder cement. Maandag starten de studenten dan ook met het testen van een nieuwe printmortel gesponsord door Heidelberg Materials. Het Duitse bedrijf ontwierp een duurzame samenstelling met grotere granulaten en dus met minder cement.
Baanbrekend in beton
De plannen van Thomas More om een voortrekkersrol te vervullen in 3D-betonprinten zijn dus veelbelovend. Met een hernieuwde focus en samenwerking tussen academische instellingen en praktijkgerichte organisaties, is de toekomst van de bouwsector in Vlaanderen opwindend. Ook benieuwd? De hogeschool geeft een unieke kijk achter de schermen van de 3D-betonprinter, inclusief een wandeling door een echt 3D-geprint huis. Meer info vind je hier.
Valerie Van Nynatten
Lieve Gios