De rolstoelvriendelijke plantenbak en straatjuttende studenten
Projecten Ice Honours bij laureaten Be Planet Turnhout
Zopas maakte Be Planet de bekroonde projecten rond duurzaam ondernemen in de stad Turnhout bekend. Twee van de laureaten komen uit het Ice Honours-programma van Thomas More. In dit traject werken studenten van diverse opleidingen samen met businesscoaches aan sociale en duurzame projecten om impact te creëren. Dankzij Be Planet kan het groepje AMAI zijn rolstoelvriendelijke plantenbak van gerecycleerd plastic omzetten in een echt prototype. In samenwerking met de opleiding Interieurvormgeving (Mechelen) zullen de studenten een prototype ontwikkelen. Ice Cube, de innovatie-, creativiteits- en ondernemershub van Thomas More in de Kempen, stuurt dan weer 20 studenten de straat op in Turnhout: straatjutten om de sociale noden te verkennen en projectenvoorstellen rond duurzaamheid in te dienen. De twee beste projecten hiervan zullen worden gerealiseerd met de steun van Be Planet.
ICE Cube daagt studenten uit om maatschappelijk impact te creëren door sociaal en duurzaam ondernemerschap. Binnen Ice Cube startte vorig academiejaar het Ice Honours-excellentieprogramma. Dertig gedreven studenten werkten wekelijks samen met businesscoaches aan een sociaal en duurzaam project. De eerste studenten, onder wie die Van AMAI behaalden onlangs hun ‘Honours degree’.
De Ice Honours-studenten worden intensief gecoacht. De toolbox die Ice Cube hiervoor gebruikt, is geïnspireerd op het ClimateLaunchpad', zegt docente Hilde Vandenhoudt. 'Een wereldwijde beweging met o.a. een internationale wedstrijd. Hun motto is ook het onze: There is nothing out there, that we cannot solve. De focus ligt op klimaatverandering. Samen met VITO & OVO (Ondernemers voor ondernemers) integreerden we sociaal ondernemerschap in deze toolbox.'
'Dit jaar zetten we met het Honours-programma in op ‘Ice-Donut’. We vertrekken vanuit een toekomstgericht sociaal-economisch model, de Donut-economie van Kate Raworth, dat gebaseerd is op het creëren van maatschappelijk impact binnen de draagkracht van de aarde. In het door Be Planet bekroonde traject zullen studenten de opdracht krijgen om in Turnhout op zoek te gaan naar uitdagingen rond duurzaamheid en hier een oplossing voor uit te werken samen met Turnhoutse burgers. We willen de keuze van de thema’s bij de studenten laten', aldus nog Hilde Vandenhoudt.
Foto: Vincent Swolfs, https://www.visiemedia.be/
Meer informatie
Dr. Hilde Vandenhoudt
Fréderique van Hout