De rolstoelvriendelijke plantenbak en straatjuttende studenten

De rolstoelvriendelijke plantenbak en straatjuttende studenten

Projecten Ice Honours bij laureaten Be Planet Turnhout

Zopas maakte Be Planet de bekroonde projecten rond duurzaam ondernemen in de stad Turnhout bekend. Twee van de laureaten komen uit het Ice Honours-programma van Thomas More. In dit traject werken studenten van diverse opleidingen samen met businesscoaches aan sociale en duurzame projecten om impact te creëren. Dankzij Be Planet kan het groepje AMAI zijn rolstoelvriendelijke plantenbak van gerecycleerd plastic omzetten in een echt prototype. In samenwerking met de opleiding Interieurvormgeving (Mechelen) zullen de studenten een prototype ontwikkelen. Ice Cube, de innovatie-, creativiteits- en ondernemershub van Thomas More in de Kempen, ​ stuurt dan weer 20 studenten de straat op in Turnhout: straatjutten om de sociale noden te verkennen en projectenvoorstellen rond duurzaamheid in te dienen. De twee beste projecten hiervan zullen worden gerealiseerd met de steun van Be Planet.

ICE Cube daagt studenten uit om maatschappelijk impact te creëren door sociaal en duurzaam ondernemerschap. Binnen Ice Cube startte vorig academiejaar het Ice Honours-excellentieprogramma. Dertig gedreven studenten werkten wekelijks samen met businesscoaches aan een sociaal en duurzaam project. De eerste studenten, onder wie die Van AMAI behaalden onlangs hun ‘Honours degree’.

De Ice Honours-studenten worden intensief gecoacht. De toolbox die Ice Cube hiervoor gebruikt, is geïnspireerd op het ClimateLaunchpad', zegt docente Hilde Vandenhoudt. 'Een wereldwijde beweging met o.a. een internationale wedstrijd. Hun motto is ook het onze: There is nothing out there, that we cannot solve. De focus ligt op klimaatverandering. Samen met VITO & OVO (Ondernemers voor ondernemers) integreerden we sociaal ondernemerschap in deze toolbox.'

'Dit jaar zetten we met het Honours-programma in op ‘Ice-Donut’. We vertrekken vanuit een toekomstgericht sociaal-economisch model, ​ de Donut-economie van Kate Raworth, dat gebaseerd is op het creëren van maatschappelijk impact binnen de draagkracht van de aarde. In het door Be Planet bekroonde traject zullen studenten de opdracht krijgen om in Turnhout op zoek te gaan naar uitdagingen rond duurzaamheid ​ en hier een oplossing voor uit te werken samen met Turnhoutse burgers. We willen de keuze van de thema’s bij de studenten laten', aldus nog Hilde Vandenhoudt.

Foto: Vincent Swolfs,  https://www.visiemedia.be/


Meer informatie

Dr. Hilde Vandenhoudt
Dr. Hilde Vandenhoudt ICE Honours Coach, Thomas More
Fréderique van Hout
Fréderique van Hout Medewerker Levenslang Leren VOKA KvK Mechelen-Kempen

 Campus Geel Campus Turnhout
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.