De wereld verbeteren met een betonprinter

De wereld verbeteren met een betonprinter

ICE Donut hackathon: online - Zaterdag 13 maart 2021 | 9 - 21 u.

Een jaar na de eerste lockdown in het hoger onderwijs organiseert Thomas More op zaterdag 13 maart de eerste online 'ICE Donut hackathon'. Negen teams van vier studenten uit tien verschillende bacheloropleidingen gaan de uitdaging aan een idee uit te werken dat in de Donut-economie past: een duurzame economie waarin alle mensen alle basisvoorzieningen hebben, zonder de aarde te schaden. Zaterdagvoormiddag krijgen de teams hun concrete opdracht van projectpartner Kamp C. Dan horen ze dat ze een innovatieve 3D-betonprint mogen ontwikkelen. Een ontwerp dat op korte termijn een verschil kan maken voor de doelgroep die ze zelf kiezen. Kamp C zal het winnende ontwerp ook effectief realiseren en dat zal dit keer geen huis zijn.

'Concreet wil dit zeggen dat de studenten een doelgroep kiezen die in het gat van de donut dreigt te vallen', zegt Ann Hannes van het organiserende ICE Cube, de ondernemingshub van de hogeschool. 'Mensen in hun omgeving die het moeilijk hebben om volwaardig deel te nemen aan het gewone leven. Door te kiezen voor de 3D-betonprinttechnologie gaan we aan de buitenkant van de donut waar we het ecologisch plafond van de wereld in de gaten moeten houden, spaarzaam om met onder andere grondstoffen, energie en arbeidsuren.'

De vragen 'Voor wie maak jij het verschil?' en 'Waar creëer jij impact?' gidsen de studenten naar creatieve, inspirerende, nieuwe oplossingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Om 19.30 uur start de pitchmarathon waarin de teams hun verfrissende ideeën tot leven voorstellen. Het winnende team zal 12 uur na de start een online feestje kunnen bouwen op de beats van een DJ.

Kamp C

Het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen Kamp C levert de uitdaging, die kadert in het project KIEM, én de technische bagage. Kamp C zorgt ook voor de concrete uitvoering van het winnende project en dat zal dus dit keer geen huis zijn. Startup 2440 en ICE Cube zorgen voor de coaching van alle teams.

Praktisch

Meer info

Met ICE Cube prikkelen we. We inspireren. We laten je dromen. Creëer impact, wij reiken tools aan. Met falen en opstaan. Van vaag begrip tot idee. Van idee tot start-up.

ICE Cube

Project KIEM

KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector.

3D-betonprinten

 

 

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.