De zon gaat onder in Ethiopië

De zon gaat onder in Ethiopië

Oproep aan de Europese en Afrikaanse leiders op de EU-Africa Summit

Vandaag en morgen zijn de leiders van de Europese en de Afrikaanse Unie bijeen in Brussel voor de 6de EU-Africa summit. Terwijl zij aanschuiven aan de ronde tafels in de Europese wijk en plechtige afspraken maken op het schouwtoneel van de internationale diplomatie, woedt in Ethiopië een conflict van ongekende schaal met desastreuze humanitaire gevolgen. Dat raakt ons persoonlijk.

De voorbije jaren zijn onze hogescholen AP en Thomas More in een duurzame samenwerking gestapt met universiteiten in Jima en Mekelle met projecten rond curriculumontwikkeling, technologieopleidingen en entrepreneurship.

Van dichtbij hebben we zo kunnen ervaren hoe expertise en talent van álle partners kunnen floreren doorheen internationale samenwerking binnen het hoger onderwijs. In ons geval gebeurt dat met een bij uitstek praktijkgerichte bril. We zijn er immers van overtuigd dat het innovatief kunnen toepassen van kennis en inzichten in de dagelijkse beroepspraktijk de sleutel is tot ontwikkeling, hier én in Afrika. Die hands-on aanpak, met een focus op talent en kunde, op denken én doen, samen met studenten en lokale partners heeft directe impact op het onderwijs, de arbeidsmarkt en de samenleving.

De energie, de intelligentie en de leergierigheid van de Ethiopische studenten en docenten hebben een diepe indruk op ons gemaakt. De vooruitgangsdynamiek van onze partners was tastbaar, hun vibe aanstekelijk. Wat we samen opbouwden, heeft het conflict nu weggevaagd. Collega’s en studenten die ons zo hartelijk hebben ontvangen, moeten nu vrezen voor hun leven, slaan op de vlucht, lijden honger. De onmacht van de internationale gemeenschap is ondraaglijk.

De wereld veranderen begint bij het onderwijs. Door onze ervaringen in Ethiopië geloven we daar meer dan ooit in. Vandaar onze oproep aan de Europese en Afrikaanse leiders. Dat zij vrede en samenwerking hoog op de agenda zetten. Dat zij denken én doen. Dat zij niet wegkijken van het drama dat zich in ‘het land van dertien maanden zonneschijn’ voltrekt.

Dirk Van Merode, docent - AP Hogeschool
​Stijn Coenen, algemeen directeur - Thomas More

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.