Gids voor studentendopen die geen grenzen overschrijden

Gids voor studentendopen die geen grenzen overschrijden

Studenten stellen 'Inspiratiegids studentendopen' voor

Volgende week worden de eerste studenten van de nieuwe lichting aan Thomas More gedoopt. Een welkomstritueel dat niet altijd onbesproken is. Alle studentenverenigingen zijn sinds 2019 verplicht om een doopcharter te ondertekenen met regels over wat kan en wat niet kan, maar dat is niet altijd een garantie op een vlekkeloos verloop. De 'Inspiratiegids studentendopen' is het resultaat van vele gesprekken met studenten van alle ​ campussen en tal van debatten met studentenvertegenwoordigers. De gids die gebaseerd is op de Inspiratiegids van STAN en de stad Antwerpen, wil inspireren tot verantwoordelijke, transparante en gemeenschapsvormende dopen die ieders grenzen respecteren.

'In deze gids vind je tips en tricks over hoe je iets leuks kan organiseren dat ook ​ verantwoord blijft', zegt Kayleigh Meyvis (24), preses van studentenvereniging Aymie, die ook betrokken was bij de gelijkaardige gids van de stad Antwerpen die in augustus gelanceerd werd.

'Met deze gids willen we verschillende doelen bereiken', zegt Lieselotte Heymans van Stuvo (Studentenvoorzieningen). 'We willen ervoor zorgen dat iedere student, ongeacht de vereniging waar hij bij zit, veilig kan deelnemen aan dopen, dat studentverenigingen kritisch naar hun activiteiten kijken en we willen good practices delen over de campussen heen. Welkomstrituelen zijn op zich een positief gegeven. Als ze ieders grenzen respecteren, kunnen ze een gemeenschap zeker versterken.'

Vijf thema's

De gids is gebaseerd op vijf thema's: verantwoordelijkheid (een doop moet veilig blijven), grenzen (iedereen mag nee zeggen), transparantie (duidelijke regels), fysieke en psychische integriteit en diversiteit (niemand uitsluiten).

Seppe Ceunen, preses van de studentenvereniging Intermedia, werkte mee aan dit laatste luik.

'Dat gaat niet alleen over studenten met speciale noden', zegt hij, maar ook bijvoorbeeld over introverte studenten, die een 'klassieke' doop met schachtentemmers, met veel bloem en bier enzoverder, liever aan zich voorbij laten gaan.'

'In onze vereniging merkten we dat de animo voor de klassieke doop jaar na jaar afnam en dat ons bereik kleiner werd. We hebben dan ook besloten om het ritueel vanuit een ander perspectief te bekijken en af te stappen van de 'vuile' studentendoop, veel studenten zijn daar niet meer voor te vinden. We willen mee evolueren en daarom bieden we nu maandag een alternatieve activiteit aan. Het is een 'ledenwerving' in de vorm van een stadsspel, waarbij de deelnemers onze vereniging, de stad, de school en elkaar beter leren kennen. En 's avonds krijgen ze even goed hun verdiende lint.'

Pins

De gids geeft bij elk thema's een pak nuttige tips en tricks en good practices.

'Voor de studentenverenigingen biedt deze gids zeker een houvast', zegt Seppe Ceunen. 'Het kan hen zeker inspireren om kritisch naar hun tradities te kijken zonder dat ze allemaal zelf moeten gaan uitzoeken hoe het anders kan.'

Om duidelijk te maken dat ze de thema's van de gids onderschrijven en voor een respectvolle doop gaan, dragen de leden van de studentenverenigingen volgende week de pin met het hartje-in-het-schild van de stad Antwerpen. Zo zien ook hun medestudenten dat ze er werk van maken.

 


Meer informatie

 

Lieselotte Heymans
Lieselotte Heymans Diensthoofd Studentenvoorzieningen, Thomas More

Seppe Ceunen, preses Intermedia

+ 32 (0) ​ 471 56 95 11

 


Inspiratiegids studentendopen.pdf 639 KB

 


 

 

 

 

 

Onze studenten
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.