Ergotherapie speelt sleutelrol bij revalidatie na COVID-19

Ergotherapie speelt sleutelrol bij revalidatie na COVID-19

Dag van de ergotherapie zet opleiding in de kijker

Vandaag 27 oktober is het de dag van de Ergotherapeuten en laat Ergotherapie nu toevallig een sleutelrol spelen in de revalidatie van uit het ziekenhuis ontslagen COVID-19 patiënten die vaak kampen met hardnekkige chronische vermoeidheid. ​ De Werkgroep ‘Ergotherapie & COVID-19’, opgericht door onze opleiding in Geel, organiseerde vorige week een webinar met meer dan 500 deelnemers. Ergotherapeuten en cliënten, allen op zoek naar tips en tricks om te leren omgaan met de naweeën van het coronavirus in het dagelijkse leven.

'Kortademigheid bij cliënten met Covid-19 kan je voorstellen alsof je de trap oploopt met een neusknijper of alsof je de hele dag enkel door een rietje kan ademen', zegt docent Els Kuppens. 'Soms is zelfs praten al vermoeiend. Je kan je dus wel voorstellen hoe moeilijk het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals het huishouden dan wordt. En dat is zeer frustrerend. Ergotherapie kan hier echt een sleutelrol spelen, gewoon door praktische tips te geven en door de cliënten te leren hun gedrag aan te passen aan hun verminderde energiereserves.'

‘In het webinar legden ergotherapeuten bijvoorbeeld uit hoe je energie kan sparen door zittend de wasmand te vullen in plaats van rechtstaand (foto). Hoe je hulpmiddelen kan gebruiken zoals een wasmand op pootjes of een steelstofzuiger om minder snel moe te worden.  We leren de cliënten ook dat het OK is om even niet OK te zijn. Eigenlijk kun je het goed samenvatten met onze 5 P’ voor dagelijkse handelingen: stel Prioriteiten, Plan je activiteiten, kies de juiste Positie, Pas je tempo aan en bekijk het Positief.

Story image

'Helaas vinden cliënten die niet in het ziekenhuis opgenomen werden niet altijd de weg naar de ergotherapeut', zegt Els. 'Er zijn nog te weinig doorverwijzingen, het complexe terugbetalingssysteem kan een hinderpaal zijn en niet iedereen weet wat een ergotherapeut kan betekenen voor hem/haar. Er is dus nog werk aan de winkel voor onze werkgroep.'

Meer info?

Els Kuppens
Els Kuppens Docent Ergotherapie, Thomas More

Webinar bekijken?

Klik hier.

Ontdek de opleiding Ergotherapie op onze website.
Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.