'Golden ticket' moet studiesucces vergroten

'Golden ticket' moet studiesucces vergroten

Thomas More heeft concreet plan klaar om meer studenten aan boord te houden

Deze ochtend kwam het nieuws dat een kwart van de bso-leerlingen naar de hogeschool gaat, maar de slaagkans is laag. Thomas More is al een tijdje bezig met een concreet plan van aanpak om het studiesucces van alle studenten te vergroten. Daarvoor gebruikt de school concrete inzichten uit de wetenschap. Alle studenten gaan alvast aan de slag met de publicatie 'Studeren met succes' van het expertisecentrum Onderwijs en Leren.

De Thomas More-hogeschool legt de lat hoog voor studenten, maar wil ook studenten helpen om over die lat te geraken. Dat is een brede ambitie van de volledige hogeschool om hierop in te zetten. Speciaal voor studenten werd een handleiding ‘Studeren met Succes’ ontwikkeld boordevol met tips die ook écht werken.

Hoe werkt mijn brein?

Sofie Mols, directeur Innovatie & Internationalisering: 'Voor de ontwikkeling van deze handleiding hebben we een beroep gedaan op ons toonaangevend expertisecentrum Onderwijs en Leren. Er staan heel concrete handvaten in waar studenten mee aan de slag kunnen. Hoe werkt mijn brein? Hoe, waar en wanneer moet ik studeren?'

Bijzonder is dat er ook een versie is voor docenten, met concrete tips hoe zij didactisch aan de slag kunnen met deze inzichten. Op die manier wil Thomas More echt het verschil maken voor zijn studenten.

Mols: 'Deze handleiding is een eerste stap in een breed en ambitieus project rond studiesucces dat wij ‘Golden Ticket’ noemen. Een Thomas More-diploma is een toegangsticket tot een snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving. Dit academiejaar brengen we materiaal en een plan van aanpak uit. We gaan onderzoeken of het materiaal bruikbaar en betekenisvol is én of de acties effect hebben.'

'Veel studenten geven aan niet geleerd te hebben hoe ze zelfstandig moeten leren en studeren in het secundair onderwijs, en gebruiken soms methodes die veel tijd kosten en weinig rendement hebben. Effectief en efficiënt studeren is iets wat we onze studenten ook daadwerkelijk willen aanleren.'

Meer informatie

  • Sofie Mols, +32 494 58 59 49
  • Frederik Van den Bril, persverantwoordelijke +32 491 07 38 44
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.