Gouden award voor studenten Thomas More en provincie Antwerpen

Gouden award voor studenten Thomas More en provincie Antwerpen

Een gesimuleerde bouwwerf op maat van 10 tot 14-jarige scholieren laat jongeren de wereld van bouwen verkennen.

Op vraag van de provincie Antwerpen ontwierpen studenten van Thomas More een gesimuleerde bouwwerf met een circulaire bouwkit voor het Hylas-project. Daarmee verkennen jongeren al doende de wereld van circulair bouwen. Het ontwerp won de Golden Award in de categorie Spaces van de Henry van de Velde Awards.

​Hylas is een leeromgeving waarin leerlingen van 10 tot 14 jaar kennismaken met de bouwsector door te leren en te doen op school, de werkvloer en via een online game.

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor flankerend onderwijsbeleid: “Met dit project wil de provincie Antwerpen het onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen. Samen met leerkrachten ontwerpen bouwbedrijven leermomenten op het terrein. En dat heeft ook Flanders DC opgemerkt. We zijn bijzonder verheugd met de prestigieuze Henry Van de Velde Golden Award, een prijs die voorbehouden is voor innovatieve en baanbrekende projecten met een positieve impact op de samenleving. Deze erkenning is voor ons een extra duwtje in de rug om scholieren te overtuigen voor een studiekeuze in de bouwsector. De generatie van de toekomst legt vandaag haar fundamenten. De Henry Van de Velde Award draagt daar onmiskenbaar haar steentje aan bij."

Stefan Van Ouytsel, docent bij Thomas More: “Dit is een straffe prestatie van onze studenten. Het is niet evident om zo’n award te winnen, de meeste professionele ontwerpers wachten daar jaren op. Het is een bevestiging dat onze opleiding sterk is en tot resultaat leidt!”

Ook de studenten zelf zijn bijzonder opgetogen. Dylan Giorgi is één van de studenten van het kernteam. Hij getuigt over het project: Voor mij was het een heel leerrijk project omdat we op zoek moesten gaan naar de grens tussen design en praktische haalbaarheid. Bovendien hadden we een zeer strakke deadline en afgebakend budget om alles te realiseren. Kortom, heel sterke realiteitscheck. De Golden Award is een heel mooie beloning.”

Studenten op school en in de praktijk aan de slag

Het postgraduaat PG21 Projectmanagement van Thomas More is georganiseerd als een professionele ontwerpstudio. Het team van interieurvormgevers, architecten en productontwikkelaars ging voor het Hylas-project aan de slag met het ontwerp van een gesimuleerde bouwwerf op Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw.

Het ontwerp van de modulaire circulaire bouwkit met biobased materialen is nu bekroond met ‘Gold’ in de categorie Spaces van de Henry van de Velde Awards. Deze awards, georganiseerd door Flanders DC, bekronen al 29 jaar gevestigde waarden én beloftevolle namen in de Belgische designwereld.

Ontdek in het filmpje hoe leerlingen zelf een bio-based huis bouwen op de gesimuleerde bouwwerf.


Websites

Stefan Van Ouytsel Coördinator Postgraduaat PG21, Thomas More-hogeschool
Story image

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.