Gratis traject voor startende leerkrachten zonder onderwijsdiploma

Thomas More lanceert Start-Wijzer in Onderwijs

Dit academiejaar lanceert de Thomas More-hogeschool Start-Wijzer in Onderwijs, een gratis blended opleidingstraject voor beginnende leerkrachten zonder onderwijsdiploma. Het ondersteunt hen tijdens hun eerste maanden voor de klas en fungeert zo als een turbostarter voor hun carrière. Een initiatief dat helemaal inspeelt op de behoeften van zij-instromers.

Van een nieuwsgierige beginner een zelfverzekerde leerkracht maken. Dat is het doel van het nieuwe traject van Thomas More in Antwerpen en Mechelen. Met Start-wijzer in Onderwijs krijgen deelnemers toegang tot digitale leerpaden, online sessies, 1-op-1 coaching en een mogelijk lesbezoek. Een belangrijk onderdeel van het programma is dan ook de persoonlijke begeleiding met gerichte feedback. Het richt zich op beginnende leerkrachten in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Liesbeth Sterkens, docent bij Thomas More kadert:

“De eerste les, een eerste toets of examen, een eerste oudercontact, de eerste keer een conflict tussen leerlingen,.... Starters ervaren vele 'eerste keren'. Dat is niet te onderschatten. Ik vind het dan ook enorm sterk dat het opleidingstraject daarop inspeelt."

Gratis

Voor het schooljaar 2024-2025 wordt Start-wijzer in Onderwijs volledig gratis aangeboden. Cursisten kunnen de leerstof op hun eigen tempo doorlopen via digitale leerpaden. Tijdens online sessies wisselen ze ervaringen en uitdagingen uit met collega-starters en krijgen ze advies van ervaren lerarenopleiders. Het opleidingstraject is heel praktijkgericht. De deelnemers kunnen de input dan ook onmiddellijk integreren in hun eigen klaswerking. Bij een positieve beoordeling krijgen ze bovendien een certificaat waarop hun behaalde doelstellingen staan vermeld. Joke De Puysseleir, unitmanager van de lerarenopleiding Mechelen – Antwerpen:

“Dit traject is ontworpen om startende leerkrachten de nodige didactische en pedagogische handvaten te geven om zelfverzekerd voor de klas te staan en hun eerste maanden in aanloop naar de lerarenopleiding te overbruggen."

Start

Het traject start op woensdag 6 november 2024. Later instappen is mogelijk, aangezien nieuwe deelnemers alsnog toegang kunnen krijgen tot de digitale content. Inschrijven kan via de website van Vormingscentrum onderwijs Thomas More.

Liesbeth Sterkens

docent, Thomas More-hogeschool

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.