Henry van de Velde Gold Award voor eindwerk van de opleiding Meubelontwerp

Henry van de Velde Gold Award voor eindwerk van de opleiding Meubelontwerp

Campussen Mechelen

Op woensdag 22 januari werden de Henry van de Velde Gold Awards 2020 uitgereikt, de belangrijkste designprijzen in België. Barbara Standaert kreeg de Henry van de Velde Public Gold Award, de publieksprijs zeg maar, voor haar Waterbench, een zitbank, een plantenbak en een regenton in één meubel. De Waterbench was in 2018 haar eindwerk voor VOMO, de Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp van Interieur, Design & Architectuur van Thomas More in Mechelen.

Waterbench | drie in één

Steden vormen steeds grotere, verharde oppervlakken. Barbara Standaert ging op zoek naar een manier om natuurlijke processen te herstellen en groen terug een plaats te geven in het verstedelijkt landschap. De Waterbench speelt daar als zitbank, plantenbak en regenwaterton op in. De drie functies worden met elkaar gecombineerd. De bank functioneert als vergaarbak. Via het waterdoorlatend beton van het zitvlak wordt het spaarbekken in waterdicht beton gevuld met hemelwater. De planten worden van water en voedsel voorzien vanuit dit bekken. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvend groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect.

Story image

Al in productie

Heel veel leuke ideeën raken niet verder dan een ontwerp en een prototype. Dat geldt niet voor de Waterbench die geproduceerd wordt door EBEMA, een bedrijf met vestigingen in Zutendaal en Rijkevorsel. Je kan met de Waterbench kennismaken in de hoofdzetel in Zutendaal of bij woonwinkel Mastermeubel in Turnhout, waar je hem ook kan kopen. Tot 29 maart 2020 staat de Waterbench in mini-uitvoering ook in BOZAR in Brussel waar alle winnaars van de Henry van de Velde Gold Awards aan het grote publiek getoond worden.

Meer informatie?

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.