Hoe dragen buren zorg voor elkaar tijdens de coronacrisis?

Hoe dragen buren zorg voor elkaar tijdens de coronacrisis?

Thomas More en Hogeschool UCLL lanceren online-bevraging

Door de coronacrisis plooien wij ons noodgedwongen terug op ons gezin, op thuis en spreken we vaker met onze buren. Berichten in de pers en op social media geven de indruk dat er een golf van solidariteit onder de burgers ontstaan is. Verenigingen, scholen, voorzieningen, maar ook gewone mensen zamelen met succes oude laptops of speelgoed in, beginnen spontaan mondmaskers te maken, geven concerten via Facebook…. Sommige burgers nemen vandaag zelfs voor het eerst een engagement op. Steden en gemeenten lanceren een platform om mensen die hulp willen bieden te verbinden met mensen die hulp nodig hebben.

Maar wat doen we nu werkelijk? Hoe dragen we zorg voor onze buren? Nemen we in deze crisistijden een bepaald engagement op en waarom? Zijn er burgers die zich vandaag voor het eerst inzetten en hoe duurzaam is deze inzet? Om daar zicht op te krijgen, lanceren onderzoekers van de hogescholen Thomas More en UCLL een online bevraging. Ze invullen vraagt niet meer dan tien minuutjes van je tijd en het is volledig anoniem.

Leen Heylen (Thomas More) en Elke Plovie (hogeschool UCLL) werken al langer rond zorgzame buurten. En laat dat thema net vandaag zo belangrijk zijn. Met deze online bevraging willen ze op grote schaal in kaart brengen hoe mensen zich vandaag inzetten voor anderen in hun buurt. Met de resultaten informeren en adviseren zij beleidsmakers en professionals over zorgzame buurten en concrete solidariteitsacties. Wat in crisistijd ontstaat, kan ook daarna nog heel nuttig zijn.

De enquête vind je via deze link: www.ucll.be/zorgzamebuurten

Meer informatie | Niet voor publicatie

Leen Heylen
Leen Heylen Onderzoeksleider Vonk3, Thomas More
Elke Plovie Onderzoekster rond Zorgzame Buurten, Hogeschool UCLL

In de pers

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.