Inspiratie voor zomerscholen 2021

Inspiratie voor zomerscholen 2021

Onderzoekers Thomas More lanceren gids voor bestaande en nieuwe initiatieven

Een inspiratiegids voor zomerscholen. Dat is het nieuwe werkstuk dat ExCEL, het Expertisecentrum voor Effectief Leren van de Thomas More-hogeschool, vandaag voorstelt op een online conferentie. De gids wil zowel beginnende als ervaren organisatoren een houvast bieden om doelgerichter leervertraging weg te werken. De gids bouwt voort op het onderzoeksrapport dat ExCEL in november presenteerde en dat de 138 Vlaamse zomerscholen van minister van Vorming en Onderwijs Ben Weyts in 2020 onder de loep nam. Die zomerscholen waren een succes. Liefst 7.500 leerlingen namen eraan deel.

Intussen raakte al bekend dat zomerscholen wellicht blijvers zijn en dat ze, ook na corona, een vaste waarde in het Vlaamse onderwijslandschap zullen worden. Voor al wie rondloopt met het plan een zomerschool te beginnen, is de inspiratiegids, die in opdracht van de ministers Weyts en Somers ontwikkeld werd, een onmisbaar instrument.

Schoolse kennis

De Vlaamse overheid lanceerde de zomerscholen om extra leerkansen te bieden aan kinderen die met leervertraging kampten als gevolg van de coronamaatregelen in het leerplichtonderwijs. Daarom staat In een zomerschool het intentioneel leren van schoolse kennis en vaardigheden centraal. De vandaag gepubliceerde inspiratiegids voor zomerschoolcoördinatoren bouwt verder op de bevindingen en beleidsvoorstellen van het lijvige onderzoeksrapport dat het zomeraanbod in 2020 beschreef en analyseerde.

'De gids bevat geen kant-en-klaar recept voor de organisatie van een zomerschool', zegt onderzoeker Pieter Verachtert, 'maar biedt wel heel wat inspiratie in de vorm van ideeën, tips en bruikbare voorbeelden uit binnen- en buitenland.'

Doelgericht werken

De inspiratiegids begint met een hoofdstuk rond doelgericht werken. De doelstellingen van een zomerschool bepalen immers de keuzes die men moet maken tijdens de organisatie ervan. Daarnaast is er in de gids ook uitgebreid aandacht voor de samenwerking met partners (vaak scholen en openbare besturen), het aantrekken van de juiste leerlingen en medewerkers, het uitwerken van een kwaliteitsvol programma en voor een optimale evaluatie en communicatie.

'De inspiratiegids zomerscholen is niet alleen een wegwijzer voor nieuwe initiatiefnemers', aldus Pieter Verachtert, 'maar ook de ervaren zomerschoolcoördinator kan er zeker zijn voordeel mee doen.'

Voorstelling op miniconferentie

ExCEL stelt de inspiratiegids voor tijdens een gratis online miniconferentie, waarvoor bijna 200 deelnemers zich inschreven. Tijdens de conferentie komen niet alleen de onderzoekers zelf aan het woord, maar ook sprekers die een centrale rol gespeeld hebben in de organisatie van enkele Vlaamse zomerscholen én zomerschoolexperts uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk.


Inspiratiegids zomerscholen: van idee tot realisatie

De zomerschoolgids is vanaf 13 uur vrij te downloaden op de website van ExCEL.


Miniconferentie Zomerscholen: van idee tot realisatie: donderdag 25 maart 2021, 13.00 - 16.00 u.

Voor het programma: klik hier. Last-minute inschrijven voor deze conferentie kan tot donderdag 25 maart, 11.30 u.


Meer informatie

Pieter Verachtert senior onderzoeker

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.