'Je moet er echt tijd voor maken'

'Je moet er echt tijd voor maken'

Olivier Foets, volleybalcoach bij As en teamcoach bij Nike, studeerde al 100 procent op afstand voor de coronacrisis

Afstandsonderwijs is booming nu we allen thuis moeten blijven om corona te bedwingen, maar voor Olivier Foets (32) was het al de gewoonste zaak van de wereld voor de crisis uitbrak. De ex-leraar en volleybalcoach combineert een job als teamleider bij Nike in Laakdal met Sport- en Cultuurmanagement aan Campus Turnhout, de versie met 100 procent afstandsonderwijs. Dit gesprek dateert van voor de corona-uitbraak maar Olivier blijkt ook vandaag nog steeds druk aan het werk te zijn.

'We leveren vooral aan de klanten die nu massaal online aan het bestellen zijn en naar de landen waar de winkels nog wel open zijn, zoals Zweden', zegt hij. 'Nike heeft echt alle mogelijke maatregelen genomen om besmetting op de werkvloer te voorkomen. Ik klaag niet. De situatie op het werk is veilig en thuis zitten zou saai worden'

Tot vorig jaar stond Olivier ​ nog in het onderwijs als leraar economie en techniek in Leopoldsburg. Vandaag leidt hij dus een team bij Nike in Laakdal, u weet wel, dat megagroot logistiek centrum naast de E313. ​ Daarnaast is hij een van de eerste afstandsstudenten Sport- en Cultuurmanagement, een afstudeerrichting van Bedrijfsmanagement. En het bevalt hem.

'Het niveau is wat ik ervan had verwacht', zegt hij, 'De combinatie met mijn werk is pittig, maar doenbaar. Het is eigenlijk allemaal een kwestie van goed plannen. Studeren tussen de soep en de patatten? Nee, vergeet het maar. Je moet er echt tijd voor maken en als je een vrije dag hebt, is het meestal studeren geblazen.'

Story image

Olivier in actie op het volleybalterrein.

Na tien jaar als leraar in het buitengewoon secundair onderwijs vond Olivier Foets het tijd voor een plotwending in zijn verhaal. Van de klas naar de werkvloer. Het was niet eens zo'n grote stap.

'Bij Nike stuur ik een team van dertig mensen aan', zegt hij. 'Best intens. Tussen kerst en nieuw gingen er op één dag 5 miljoen units de deur uit, de 4 distributiecentra van de site samen, nu is dat nog altijd 400.000 stuks per dag voor ons centrum alleen. De containers met bv. loopschoenen komen aan uit China en Vietnam, wij pakken uit, verwerken ze en shippen ze vervolgens in kleinere containers over heel Europa, het Midden-Oosten, Afrika, noem maar op. Het is puur logistiek. Omdat ik momenteel in shifts werk, staat mijn grote passie, het volleybal momenteel on hold, maar ik krijg weldra een ander uurrooster en dan ga ik weer coachen.' ​

Olivier was tot voor kort assistent-coach van As-Tongeren in Liga A, de hoogste afdeling van het damesvolleybal. Voor Sporta organiseert hij ook zomerkampen, hij is getrouwd en het eerste kindje is op komst. Een bezige bij dus. Hoe haal je het dan in je hoofd om daar ook nog een bacheloropleiding bij te nemen?

'Ik ben best wel ambitieus', zegt Olivier. 'Ik wil nog stappen zetten in het bedrijfsleven, en nu is een bachelor Leraar Secundair Onderwijs een ruim diploma, maar ook nogal algemeen en zo ben ik op zoek gegaan naar een opleiding in bedrijfsmanagement. Toen ik dit afstandstraject ​ Sport- en Cultuurmanagement op het internet vond, dacht ik meteen: 'Dit is het!' Zo kon ik een economische opleiding combineren met sport, en tegelijk mijn werk bij Nike blijven doen. Op een zaterdag ben ik naar een opencampusdag getrokken en mijn gesprek met Hanneke (Hanneke Scheelen, opleidingscoördinator) heeft me over de streep getrokken. Ik kreeg onder andere een lijstje te zien met de beroepsmogelijkheden voor een sportmanager en dat zag ik wel zitten. Bovendien kreeg ik dankzij mijn verleden als economieleraar nog wat vrijstellingen. Het plaatje klopte perfect voor mij.'

'Het plaatje paste perfect. Zo kon ik een economische opleiding combineren met sport en tegelijk mijn werk bij Nike blijven doen.'

De eerste ervaringen met het afstandsonderwijs zijn positief, zegt Olivier. Hij heeft geen last van eenzaamheid of verlatingsangst.

'Nee, ik kom niet op de campus, ik zie geen medestudenten en dus weet ik ook niet wat ik mis he', lacht hij. 'Ik heb net mijn eerste examen afgelegd voor een 'locked screen' en dat is wennen. Zo was ik bang om rondom mij te kijken zoals ik dat vaak doe als ik nadenk, omdat het scherm registreert of je ernaar kijkt en ik wist soms ook niet goed of ik kort en to the point moest antwoorden of wat uitgebreider, maar kijk: mijn punten waren prima. Nu, we hebben ook examens en opdrachten waarbij we interactie hebben met de docent via Skype natuurlijk, maar uiteindelijk bestaat het grootste deel van je pakket uit zelfstudie. Het is een kwestie van plannen he en je moet er echt wel je tijd voor nemen. Tussen de soep en de patatten studeren is geen optie. Als ik studeer, dan probeer is daarvoor een hele dag uit te trekken en dat is nodig want het niveau is hoog. Ik heb mijn Frans en mijn Engels al goed bijgespijkerd en het is ook een pluspunt dat je daarbij echt ook in het sportjargon duikt.'

(wm)

Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de bachelor Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Sport- en Cultuurmanagement, bezoek dan onze website of kom eens - online of offline - langs op een van onze infomomenten.

 

Campus Turnhout Onze studenten
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.