Levenslang leren, ook voor mensen met een beperking

Levenslang leren, ook voor mensen met een beperking

Inclusieve vormingsdag voor begeleid werkers

Levenslang leren is vandaag een must voor elke werknemer. Bestaande jobs verdwijnen, nieuwe komen in de plaats en de inhoud van bijna elke job verandert in de loop van de jaren. Voortdurend bijscholen is de boodschap. En dat geldt ook voor begeleid werkers. Dat zijn mensen met een beperking of een vermoeden van een beperking, die in het reguliere arbeidscircuit aan de slag gaan.

Niet minder dan 180 begeleid werkers schreven zich in voor een inclusieve vormingsdag op de Geelse campus van de Thomas More-hogeschool. Regionaal Overleg Jobcoachen (Kempen) zorgt voor een programma dat op hun maat gesneden is.

 

Begeleid Werken

Begeleid Werken (www.begeleidwerken.be) helpt personen met een beperking of een vermoeden van een beperking die graag aan het werk willen binnen het reguliere arbeidscircuit. Een jobcoach begeleidt deze mensen in hun zoektocht naar een werkplek op maat. Maar daar houdt het niet op. Ook begeleid werkers hebben recht op vorming en bijscholing, aangepast aan hun behoeften en hun mogelijkheden.

 

Inclusieve vormingsdag

Het Regionaal Overleg Jobcoachen (Kempen) pikt daarop in met een inclusieve vormingsdag. De 180 deelnemers kiezen uit een van de zes thema’s voor een workshop die bij past bij hun huidige werk en werkervaring of die aansluit bij net iets nieuws dat ze heel graag willen doen. Hef- en tiltechnieken, Blij naar het werk, Omgaan met kinderen… het is een greep uit het aanbod. In de voormiddag gaan de begeleid werkers in groep in gesprek over het thema, in de namiddag ligt de focus op vaardigheden en het aanleren van technieken.

De workshops worden gegeven door mensen die heel vertrouwd zijn met het onderwerp, maar niet noodzakelijk met het lesgeven aan begeleid werkers. Ook voor hen wordt het ongetwijfeld een boeiende ervaring.

 

Met de nodige steun

Als locatie voor de Inclusieve vormingsdag werd gekozen voor de Geelse campus van de Thomas More-hogeschool. Een logische keuze, gezien de initiatieven die de hogeschool zelf al genomen heeft om deze campus inclusiever te maken. Ook de werkgevers die binnen hun organisatie werken met begeleid werkers zijn betrokken partij en staan achter de Inclusieve vormingsdag. Renotec zorgde voor belangrijke financiële steun en ook andere sponsors deden een duit in het zakje. Ze zijn op 5 maart allemaal welkom en vooral op de afsluitende receptie, die een mooi inclusief contactmoment moet worden voor deelnemers, begeleiders, lesgevers, organisaties en sponsors.

  • 09u30                                 Onthaal
  • 10u00                                 Start vormingsdag
  • 10u15-11u45                     Deel 1: kennismaking
  • 11u45-13u00                     Middagpauze
  • 13u15-14u45                     Deel 2: workshops. Elke deelnemer kan kiezen uit:
  1. Hef- en tiltechnieken | Peter Van Hoof, diensthoofd paramedisch team Wedbos, en enkele jobcoachen
  2. EHBO | in samenwerking met Rode Kruis Retie en Rode Kruis Geel
  3. Omgaan met kinderen | in samenwerking met Els Verdonck, juf van de jongste kleuterklas Nautica en met Fabienne Luyten, vroegere directie Steltloper
  4. Omgaan met ouderen | docente Ann Van Uytsel samen haar studenten Ergotherapie van Thomas More in Geel
  5. Blij naar het werk | in samenwerking met een school schoonheidszorgen: De Vesten
  6. Kennismaking met een kok | in samenwerking met Christels Keuken uit Retie
  • 15u00-16u00                      Einde vormingsdag met receptie

 

De Inclusieve vormingsdag voor begeleid werkers is een initiatief van Nautica, BuSO Oosterlo, ’t Zwart Goor, Muylenberg, OpWeg vzw, De 3master, Mekanders vzw, De Schakel, VIBO De Brem / Kasteelpark, Den Brand, Het Giels Bos, Het Eepos, MPI Oosterlo, Clara Fey.

Zij kunnen rekenen op de financiële steun van Zorgboerderij Koen Van Roye, KFC Westerlo, Carrefour, Renotec, RTV, Estée Lauder, Thomas More, Mylene, Quadratura, LG-imports, Planet Interior, Dranken Brabants, CM.

 

Praktisch

  • Inclusieve vormingsdag voor Begeleid Werkers
  • Donderdag 05 maart 2020 | 10 tot 16 uur
  • Thomas More-hogeschool | Kleinhoefstraat 4 | 2440 Geel

Meer informatie

Raf Hensbergen Steunpuntverantwoordelijke Platform Begeleid Werken

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.