Met de cilinderkop naar de student

Met de cilinderkop naar de student

Autotechnologie Thomas More levert praktijkboxen aan huis

Hoewel praktijklessen weer in beperkte mate mogelijk zijn vanaf december, hebben de studenten van de bachelor Autotechnologie op Campus De Nayer achterstand opgelopen in het oefenen van bepaalde vaardigheden. Daar heeft de opleiding nu iets op gevonden: de praktijkbox. Om de studenten toch te kunnen laten werken aan voertuigcomponenten, brengt de opleiding Autotechnologie ze gewoon tot bij de student. In dit proefproject werden tien boxen samengesteld met de componenten die nodig zijn om de praktijk in het kader van oldtimertechnieken binnen het vak autolab thuis te kunnen uitvoeren. In de box zit onder meer een carburator, een stroomverdeler en zelfs een cilinderkop ...

'De box is een vervanging voor de proef oldtimer die we normaal op de Nissan Micra zouden doen deze periode', zegt Joey Luyten, docent autolab. 'Nu komen alle onderdelen op de keukentafel thuis bij de studenten en zullen ze snel weten hoe vroeger een oldtimer werd afgesteld! Uiteraard ondersteund door zelf gemaakte filmpjes en documentatie die we digitaal ter beschikking stellen.'

​'We starten met dit project in het eerste jaar van de bacheloropleiding en dan gaan we zien of ​ we dit verder kunnen uitrollen over de andere jaren, of ook binnen onze graduaatsopleiding Voertuigtechnieken. We hebben gekozen voor ​ een laagdrempelige proef om de haalbaarheid van deze werkwijze te bepalen', aldus nog Joey Luyten.

'De bedoeling is dat de box van student naar student getransporteerd wordt en hij/zij een 3-tal dagen de tijd krijgt om de proef thuis zelf uit te voeren, waarna de box coronaproof naar de volgende student vertrekt. De student maakt een verslag van het uitgevoerde werk gecombineerd met beeldmateriaal van de uitvoering van de proef zoals in een effectief praktijklabo', vervolgt de docent.

"Eindelijk eens iets anders dan alleen maar theorie. Het kunnen combineren van theorie en praktijk is enorm leerrijk. Een knap initiatief van de opleiding."
​- ​
Zeno Peeters Dedapper, student Autotechnologie

Praktijkgericht

'Onze autotechnische bachelor- en graduaatsopleiding zijn zeer praktijkgericht', zegt opleidingsmanager Wouter Lutin. 'De theorie wordt in de praktijklabo's toegepast of zelfs volledig aangeleerd in praktijkopdrachten. Dit project wil een alternatief bieden tijdens een volledige of gedeeltelijke lockdown, zodat studenten ook praktisch aan de gang blijven.'

Meer informatie

Wouter Lutin
Wouter Lutin Unitmanager Technologie Campus De Nayer

Dit project kwam tot stand met steun van Febelauto en Op-art.

Story image

Campus De Nayer
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.