Minder bestelwagens in de Antwerpse binnenstad

Minder bestelwagens in de Antwerpse binnenstad

Studenten Transport en Logistiek Thomas More beheren micromagazijn in proefproject met cargofietsen

De nieuwste kleedjes, gadgets en accessoires op een duurzame manier geleverd krijgen? Meer flaneer-, winkel- en fietsplezier door straten en steegjes in de Antwerpse binnenstad omdat er minder bestelwagens de weg blokkeren? Winkelvereniging Quartier National  wil iets doen aan de overlast. In het kader van de Burgerbegroting van het district Antwerp lanceren zij een proefproject met cargofietsen in samenwerking met Campus National van de Thomas More-hogeschool waar studenten Graduaat Transport en Logisitiek een micromagazijn zullen beheren. De andere projectpartners zijn het Neutraal syndicaat Voor Zelfstandigen, de Antwerpse Fietskoerier en burgercollectief Commons Lab.

Er heerst drukte in de smalle straten en steegjes van de binnenstad. Shoppers die zich te voet, op de fiets en met de auto verplaatsen delen de straten met kleine en grote bestelwagens. Deze beleveren dagelijks winkels en transporteren pakjes naar klanten.  Heel vaak staan ze fout geparkeerd en hinderen ze voetgangers en fietsers. Met de coronacrisis is online shopping volledig doorgebroken en de vraag naar koerierdiensten enorm gestegen. Hierdoor is een verdere toename van het aantal rondrijdende bestelwagens te verwachten. De uitdaging is een nieuwe lokale en duurzame oplossing voor de logistiek in drukke winkelstraten te vinden.

Studenten Transport en Logistiek

Thomas More stelt zijn Campus National ter beschikking voor dit experiment waar studenten van het graduaat Transport en Logistiek een tijdelijke 'microhub' inrichten. Goederen worden in de microhub geleverd en van daaruit door een fietskoerier naar de winkels gebracht. De fietskoerier neemt ook de te verzenden goederen mee van de winkel naar het volgende verdeelcentrum van Bpost en PostNL. Het resultaat zijn minder rondrijdende bestelwagens en meer plaats voor wandelaars en fietsers in de winkelstraten.  De studenten zorgen voor de administratieve opvolging en leren zo het logistieke proces te optimaliseren.

Het project wil handelaars en logistieke ondernemingen inspireren en ondersteunen om samen duurzame leveringen (business to business en business to client) te bedenken.

Partners

  • Thomas More Hogeschool (Campus National): Ann Van de Peer
  • Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: Nico Volckeryck
  • De Antwerpse Fietskoerier: Sim Coddé
  • Commons Lab: Koen Wynants en Elisabeth Hirner
  • Winkels: FANS; Sincerely Valentine; STAY
  • Burgerbegroting District Antwerpen

Duur project

  • Tot 13 november 2020

Persmoment woe. 21/10 met bezichtiging Microhub

  • Woensdag 21 oktober 13.30 u. -14.30 u.
  • Thomas More Hogeschool – Campus National (Kronenburgstraat 66, 2000 Antwerpen), Zaal National
  • In aanwezigheid van  districtsvoorzitter Paul Cordy en schepen Femke Meeusen

Contactpersonen

Elisabeth Hirner, projectverantwoordelijke Commons Lab elisabeth@commonslabantwerpen.org
+ 32 485 124 746
https://www.commonslabantwerpen.org/

Ann Van de Peer, Thomas More hogeschool
+ 32 478 27 62 58

Nico Volckeryck, NSZ, FANS
+ 32 496 25 97 45


 

Over Thomas More

Met 40 professionele bacheloropleidingen, 16 graduaatsopleidingen en ruim 20.000 studenten in Antwerpen, Geel, Herentals, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is de Thomas More-hogeschool de grootste kweekvijver voor hooggeschoold professioneel talent van de provincie Antwerpen. Thomas More is daarnaast een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten. Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.

Thomas More
Zandpoortvest 60
2800 Mechelen