Nieuw educatief datacenter opent op Campus Geel

Nieuw educatief datacenter opent op Campus Geel

4 juni I Campus Geel

Gisteren opende Thomas More de deuren van een gloednieuw educatief datacenter op Campus Geel. De servers zijn speciaal ontworpen om IT-studenten van verschillende opleidingen, zowel bachelors als graduaten, een realistische werk- en leeromgeving te bieden. De aanwinst is daarnaast ook een antwoord van de hogeschool op de booming business van datacenters in ons land.

Luisteren naar Spotify, bingewatchen op Netflix of gamen. Ook de studenten zelf maken massaal gebruik van het internet. Om alle informatie te verwerken, zijn er datacenters. Tot voor kort oefenden de studenten IT op Campus Geel op een beperkt aantal servers in een kleine ruimte zonder koeling. Dankzij het nieuwe state-of-the-art datacenter leren ze nu heel concreet hoe ze de IT van bedrijven kunnen optimaliseren en hen kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. Gunther Van Landeghem en Liesbeth Kenens, docenten IT bij Cloud and Cyber Security:

"Dit is het begin van een spannend hoofdstuk voor de technische opleidingen aan de Thomas More-hogeschool. Net als in een echt datacenter, kunnen studenten hier hands-on leren en via projectmatig onderwijs klaargestoomd worden voor het echte werk in de IT-sector. We zijn ervan overtuigd dat dit educatieve datacenter onze studenten inspireert om van hun werk te houden en groots te denken."

Bij de studenten zelf klinkt het: "eindelijk!" en ook "een investering in onze toekomst". Arne Bogaerts vult aan:

"Met het nieuwe datacenter kunnen we de grenzen van cloud- en cybersecurity verder verleggen. The sky was the limit, maar nu ligt de limit zelfs hoger dan de sterren."

Het unieke datacenter belooft niet alleen een fysieke ruimte enkel voor IT-studenten te zijn. Ook onderzoek en studentenverenigingen zullen er hun plaats krijgen. Zo wordt het een levendige gemeenschap voor verschillende partners. Gisteren werd het datacenter voor de eerste keer geactiveerd in aanwezigheid van meer dan 100 gasten. Onder de aanwezigen: zowel studenten, docenten, alumni als partners uit het werkveld. Rik Boven, directeur Technical Assistance Center bij Cisco (wereldwijd marktleider op het gebied van IT en netwerken):

"Het is fantastisch om te zien hoe Thomas More blijft investeren in de IT'ers van de toekomst, zowel binnen als buiten het curriculum."

Ondertussen stijgt de vraag naar opslagruimtes voor data razendsnel, als gevolg van de opkomst van AI, het toenemende thuiswerk en ook de groei van clouddiensten. Recent nog kondigde Google de bouw van een nieuw datacenter in België aan en ook Microsoft heeft uitbreidingsplannen in ons land.

Gunther Van Landeghem docent IT, Thomas More-hogeschool
Liesbeth Kenens docent IT, Thomas More-hogeschool
Story image

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.