Nieuwbouw Campus De Vest officieel van start

Nieuwbouw Campus De Vest officieel van start

Maandag 20 maart - Minister Bart Somers legt symbolische eerste steen van nieuwbouw op centrale campus van Thomas More in Mechelen

Er is momenteel al veel bedrijvigheid en werfverkeer op de Thomas More-site van Campus De Vest in Mechelen, maar nu maandag 20 maart 2023 legt Vlaams minister en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers de officiële eerste steen van de uitbreiding op Campus De Vest. Interessante details: de eerste stenen zijn 3D geprint door studenten van het LEF LAB 3D Concrete Printing en de gasten kunnen maandag - dankzij Thomas More Research - via een Mixed Reality headset (Hololens) de 3D-bouwplannen bekijken en zich dus al een beeld vormen van de nog te realiseren nieuwbouw (zie illustraties onderaan).

De ambitieuze vernieuwbouw van de campus bevat verschillende faciliteiten zoals collaboratieve aula’s en hybride leslokalen die de hogeschool in Mechelen klaar maakt voor het onderwijs van de toekomst. Verbinding, vergroening en technologische innovatie staan daarbij voorop. De nieuwe campus wordt een ontmoetingsplek voor alle studenten en medewerkers. Gelegen aan de Dijleterrassen en de nieuwe stadsboulevard, met een eigen Utopia-straat, een gezellige foyer en prachtige daktuinen, wordt het ook een echte landmark voor Mechelen. Na de uitbreiding zal Campus De Vest een soort 'moederschip' met centrale functies voor alle vier de Mechelse campussen zijn, zodat de opleidingen zelf zich op hun specifieke leeromgevingen kunnen focussen.

'Een thuisbasis en ontmoetingsplek voor al onze Mechelse campussen'

Op de vernieuwde campus komen er o.a. een grote opsplitsbare aula voor 430 personen, twee kleinere aula's, een groot leercentrum en een studentenrestaurant, 11 flexibele leslokalen en projectruimtes en een volledig uitgeruste ondergrondse fietsenstalling. Alles samen goed voor een vloeroppervlakte van 9.695m² in nieuwbouw en 4.473 m² in renovatie. Inrichting en uitrusting zijn futureproof én flexibel. Alle lokalen en het leercentrum worden voorzien van de nieuwste technologieën, maar zijn snel aanpasbaar als nieuwe inzichten dat vereisen.

Landmark

Het nieuwe concept ​ zet in op verbinding, vergroening en op technologische innovatie. De campus wordt een echte landmark in de stad. De torens rusten op een genereuze sokkel, een centrale foyer wordt de 'huiskamer' van de campus, er slingert een gezellige Utopiastraat tussen de gebouwen door en bovenop zijn er actieve, klimaatrobuuste daktuinen. Stramien CV tekende voor ontwerp.

Ontmoetingsplek

De Vest zal dus de functies groeperen die veel oppervlakte vragen, zoals het studentenrestaurant, de aula’s en het leercentrum en het zal de ontmoetingsplek worden voor studenten en medewerkers. 'Daar is nood aan, want het merendeel van de studenten zit niet op kot', zegt directeur Mia De Wilde. 'De campus is voor hen een plek om tussen de lessen groepswerk te kunnen maken, te studeren of gewoon gezellig te vertoeven. Campus De Vest zal een echte thuis zijn voor onze studenten.'

(Lees verder onder de foto's)

Centrale rol

'Het is een bewuste keuze om te kiezen voor een campus die het innovatieve hart wordt van al onze campussen in Mechelen', aldus Mia De Wilde. 'De Vest ligt centraal tussen De Ham, Kruidtuin en Faydherbe en herbergt momenteel de zorg- en businessopleidingen. Door de campus een centrale rol te geven, kunnen de opleidingen zich op hun locaties focussen op hun specifieke leeromgevingen, hun studio's, labo's, ateliers en skillslabs. Zo realiseren we een echte thuisbasis en topinfrastructuur voor onze Mechelse campussen.'

Programma

Eerstesteenlegging D-blok Campus De Vest Thomas More Mechelen

Maandag 20 maart 2023, 11 uur, Zandpoortvest 60

  • Eerstesteenlegging
  • Onthulling gedenkplaat
  • Receptie

Contactpersonen

 

 


  

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.