Nieuwe babyrobot krijgt naam overleden topdocent

Danny is de meest geavanceerde babyreanimatierobot ter wereld

Deze week arriveert de meest geavanceerde babyrobot ter wereld op de Thomas More-campus in Lier. Hij krijgt de naam Danny. Een eerbetoon aan de onlangs op jonge leeftijd overleden topdocent en 'vroedman' Danny Peeters. Zijn dood kwam hard aan. Danny was een van de zeldzame mannelijke vroedkundigen in het land en als een van de grote bezielers en vernieuwers van de Vroedkunde-opleiding in Lier stond hij mee aan de wieg van de scenario-trainingen die nu zo vitaal geworden zijn.

Op 7 juli is het zover. Dan arriveert de hoogtechnologische babyreanimatierobot NenaSim op de campus in Lier. Dankzij deze robot kunnen studenten Vroedkunde kritische eerste zorgen inoefenen en de reanimatie van de pasgeborene trainen. De babyrobot komt ook van pas in de lessen hoog-risico-neonatologie voor postgraduaatsstudenten.

'De naam Danny is een eerbetoon aan een heel erg geliefde docent', zegt unitmanager Kristel Thijs. 'We missen Danny Peeters enorm. Danny was jarenlang stagecoördinator in onze opleidingen, lesgever moeder-kind bij Verpleegkunde en hij stond mee aan de wieg van onze scenariotrainingen.'

Danny Peeters was ook een fervent reiziger, die studenten aanmoedigde om ​
een internationale stage aan te vatten en zo hun horizon te verbreden. ​
Danny Peeters was ook een fervent reiziger, die studenten aanmoedigde om ​
een internationale stage aan te vatten en zo hun horizon te verbreden. ​

Levensecht

De reanimatierobot NENASim is ontwikkeld door de Nederlandse firma MedicalX. Nenasim alias Danny is meer dan een waardige vervanger voor de oude reanimatiebaby. 'De mogelijkheden zijn enorm' zegt docent Greet Jorissen.
'Zo kunnen we de hartslag waarnemen via de fontanel, die kan ingevallen zijn of net opzwellen. Niet alleen de armen en benen bewegen, maar ook het hoofd en de oogleden. De huid van de baby is met de hand ingekleurd en kan van kleur veranderen op meer plaatsen dan enkel de wangen. De ogen en pupillen reageren op licht. Ook kunnen de studenten bloednames oefenen zonder dat er vervelende prikgaatjes overblijven.'

De robotbaby maakt levensechte geluiden: huilen, kreunen, hikken, kuchen, ademen. De mogelijkheden zijn onbeperkt omdat men eenvoudig geluiden kan toevoegen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de studenten op een realistische manier kunnen leren reanimeren en daarbij feedback krijgen.

Praktisch

Demo babyrobot 'Danny' ​ (alias van NENASim van MedicalX)

  • Woensdag 7 juli, 11-13 u.
  • Campus Lier lokaal C2.09, Antwerpsestraat 99, 2500 Lier

Contactpersoon

Greet Jorissen, greet.jorissen@thomasmore.be
+32 476 86 21 57

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.