Nieuwe Europese universiteit?

Nieuwe Europese universiteit?

Europese Commissie keurt internationaal partnerschap met Thomas More goed

De gloednieuwe Europese alliantie HEROES kreeg groen licht van de Europese Commissie. HEROES verenigt 9 hogescholen binnen Europa, waaronder Thomas More. Dankzij de goedkeuring zullen vanaf volgend jaar maar liefst 120.000 studenten en 14.000 medewerkers verspreid over 22 campussen in 9 landen profiteren van een grensverleggend partnerschap. Het doel van de samenwerking: regionale veerkracht versterken door slim en digitaal te innoveren. Thomas More mag als eerste hogeschool in Vlaanderen zo’n Europese alliantie trekken. Een enorme stap voorwaarts in haar ambitie als internationale hogeschool in Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2025 gaat HEROES van start. HEROES staat voor 'Higher Education for Resilience-Oriented and Empowered Societies'. Ook Thomas More maakt samen met 8 andere hogescholen deel uit van de gloednieuwe Europese 'universiteit'. Sterker nog: Thomas More wordt het epicentrum van HEROES op organisatorisch vlak.

Nieuwe generatie helden

"Kennis is macht. Veerkracht en innovatie zijn superkrachten." Dat is de baseline van HEROES. Het heeft als missie de talenten van gepassioneerde Europeanen om te zetten in superkrachten die de veerkracht van onze regio's vergroten. HEROES is one of a kind, want de organisatie bestaat enkel uit jonge, regionaal verankerde en praktijkgerichte hoger onderwijsinstellingen. Naast Thomas More in België, zijn haar leden gevestigd in Denemarken, Duitsland, Finland, Litouwen, Nederland, Portugal, Tsjechië en Zweden.

(lees verder onder de foto)

Story image

De samenwerking tussen de 9 hogescholen bestaat al langer. Maar de voorbije jaren werd het contact intenser. Ir. Sofie Mols, Executive Director van HEROES en Directeur Innovatie en Internationalisering bij Thomas More, bouwt al een tijd aan het project. Ze is dan ook bijzonder dankbaar dat de Europese Unie hen nu toelaat in te zetten op een nieuwe generatie helden. Zowel binnen de EU als daarbuiten.

"De effecten van de klimaatverandering, onze biodiversiteit en sociale cohesie die onder druk staan,… we voelen het allemaal sterk regionaal. Hier wil HEROES zijn verantwoordelijkheid opnemen. Samen met onze studenten en medewerkers willen we echt een sleutelrol spelen in het ontwikkelen van digitale oplossingen voor deze mondiale uitdagingen."

Groeiend Europa

Concreet willen de 9 instellingen de komende jaren inzetten op onderwijs, onderzoek en levenslang leren. Zo kan bijvoorbeeld iemand uit de Gezondheidszorg uit Litouwen gebruik maken van het permanente onderwijsaanbod van HEROES om zijn kennis van digitale technologieën binnen de zorg te vergroten. Of kan de Vlaamse bachelorstudent Landbouw de HEROLAB-module volgen en samen met studenten Elektronica en Bedrijfskunde uit Portugal en Denemarken een lokaal landbouwbedrijf helpen de plantengroei te reguleren door warmte en licht via AI. Het zijn voorbeelden van hoe de doelgroepen vanaf 2025 kunnen profiteren van de samenwerking. Ook nu al rendeert het partnership. Zo heeft HEROES al een tijd een studentenraad. Student David Cismas vertegenwoordigt Thomas More in de raad:

"Ik was al voorzitter van de algemene studentenraad van Thomas More Mechelen-Antwerpen. 2 jaar geleden introduceerde mijn docent me dan bij HEROES. Een van onze belangrijkste initiatieven is de ontwikkeling van een virtuele campus, waar gebruikers hun multidisciplinaire leertrajecten rechtstreeks binnen het platform kunnen aanpassen. Ik voel dat we Europa kunnen helpen groeien en vind het oprecht fantastisch om daar als student aan te kunnen bijdragen. Ook het contact met de andere Europese studenten is zo waardevol."

Tot slot benadrukt directeur van de Thomas More-hogeschool Stijn Coenen hoe uniek het is om als eerste Vlaamse hogeschool de katalysator van zo'n internationaal project te mogen zijn:

“Heldhaftig, zo durf ik deze nieuwe fase te omschrijven. We waren als praktijkgerichte hogeschool al sterk regionaal verankerd. Maar met HEROES verleggen we onze grenzen op alle vlakken. Ik kijk uit naar hoe we ons Europees onderwijs, onderzoek en levenslang leren kunnen boosten, onze expertise kunnen delen en kunnen leren van de andere organisaties."

In september 2024 worden alle documenten ondertekend en in januari 2025 gaat HEROES officieel van start.

Meer informatie:

Sofie Mols directeur Innovatie en Internationalisering, Thomas More-hogeschool

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.