Nieuwe professionele klinische ruimte voor de opleiding orthopedie

Nieuwe professionele klinische ruimte voor de opleiding orthopedie

Campus Geel

De studenten van de opleiding Orthopedie van Thomas More in Geel ontvangen hun patiënten voortaan in een volledig nieuwe klinische ruimte. Een wachtruimte, een consultatieruimte, hoog/laag-behandeltafels, een 3D-scanner, een RS-scan drukmat om de voetafrol dynamisch op te meten, een high speedcamera voor ganganalyse… het laat de studenten toe om professioneel te werken, helemaal zoals dat in een orthopedisch bedrijf gebeurt. Nu maandag 30 september komen een aantal patiënten, die al een prothese hebben langs voor een maatopname. Ook de pers is welkom.

 

Prothesist, orthesist, bandagist of schoentechnoloog

De bachelor in de Orthopedie leidt op tot orthesist, prothesist, bandagist of schoentechnoloog. De studenten leren hulpmiddelen ontwerpen, die de dagelijkse mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking ondersteunen en verbeteren. Een prothese is daarvan ongetwijfeld het bekendste voorbeeld. De opleiding biedt een boeiende mix van sociale, medische en technologische aspecten en kan in Vlaanderen alleen in Geel gevolgd worden. 

Praktijk speelt de hoofdrol

Praktijkvakken spelen in de opleiding een hoofdrol en met de nieuwe klinische ruimte moeten de docenten en studenten die hoofdrol echt kunnen waarmaken. De klinische ruimte omvat o.a. een wachtruimte voor de patiënten en een consultatieruimte waar met de patiënt overlegd wordt hoe de behandeling zal gebeuren. Om maatnames en klinisch onderzoek te doen zijn er vijf hoog/laag behandeltafels geïnstalleerd, die met gordijnen afgeschermd worden. Er zijn ook twee kleinere consultatieruimtes waar de privacy van de patiënten volledig gerespecteerd wordt en de maatname van bijvoorbeeld borstprothesen of korsetten in alle discretie kan gebeuren. 

Er is een opstelling voor de maatname van voeten voor orthopedische schoenen, een 3D-scanner om handen, armen en voeten, maar ook een schedel op te meten, een 2,5 meter lange drukmat met RS-scan voor dynamische metingen van het gangpatroon van een patiënt en een high speedcamera met software voor ganganalyse. Kortom, er staat alles wat je vindt in de klinische ruimte van een professioneel orthopedisch bedrijf.

Studenten maken hulpmiddelen

Tijdens de opleiding leren studenten hulpmiddelen voor patiënten ontwerpen en maken: de juiste maten nemen, het hulpmiddel vervaardigen, het aanpassen bij de patiënt en eventueel corrigeren… het passeert allemaal de revue. Vroeger werd sterk vertrouwd op het “oog van de meester”. Vandaag werken de sector en de opleiding meer en meer wetenschappelijk onderbouwd en dus kunnen technologische hulpmiddelen zoals een 3D-scanner, een high speedcamera en RS-scan niet ontbreken. Voor die technologie kon de opleiding Orthopedie tot nu toe rekenen op het labo van Mobilab, het expertisecentrum van Thomas More dat werkt op het raakvlak van welzijn en technologie. Nu beschikken de docenten en de studenten van Orthopedie over eigen toestellen en kunnen ze de moderne technologie nog meer integreren in de dagdagelijkse praktijkvakken. 


 

Toonmoment op maandag 30 september

De docenten en studenten van Orthopedie tonen u graag de mogelijkheden van de nieuwe klinische ruimte. Maandagnamiddag ontvangen de laatstejaarsstudenten een aantal patiënten voor een maatname. Het gaat om mensen waarvan een onderbeen geamputeerd werd en die al op een prothese lopen. Ook zij verwelkomen graag de pers. 

Praktisch

  • Toonmoment van de professionele klinische ruimte voor de opleiding Bachelor in de Orthopedie
  • Maandag 30 september 2019, van 14 tot 15 uur
  • Thomas More | Kleinhoefstraat 4 | 2440 Geel.

Meer informatie?

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.