Nieuwe technologie helpt mensen met een beperking beter communiceren

Nieuwe technologie helpt mensen met een beperking beter communiceren

Com@Modemdag

Aan een gesprek deelnemen, een agenda bijhouden, berichten versturen, skypen, iets op Facebook of Instagram plaatsen… Het zijn doodgewone dingen voor doodgewone mensen, maar enorme uitdagingen voor mensen met een beperking. Een groeiend aantal technologische hulpmiddelen helpt hen om met hun omgeving te communiceren. En wie kan meepraten, hoort erbij.

Op dinsdag 04 februari toont Modem bij Thomas More in Mechelen samen met een aantal toonaangevende bedrijven en onderzoekscentra de nieuwste toestellen, apps, laag-technologische hulpmiddelen, tips en trucs... die communicatie ondersteunen en vergemakkelijken.

Dat hoeven trouwens geen saaie apparaten te zijn. Vibe en Oase, twee hulpmiddelen die op de Com@Modemdag voorgesteld worden, kregen een Henry van de Velde Gold Award 2020, de belangrijkste designprijs in België.


 

Com@Modemdag
De Com@Modemdag van 2020 heeft een rijk gevuld programma met een tiental workshops, een plenair deel en een ervaringsbeurs. Dé spreker van deze studiedag is Prof. Hans Van Balkom. Hij is bijzonder hoogleraar Ondersteunde Communicatie voor mensen met een meervoudige beperking aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in deze discipline dé autoriteit in het Nederlands taalgebied. Op de ervaringsbeurs wisselen deelnemers praktische en onmiddellijk bruikbare informatie met elkaar uit. Het volledige programma van de Com@Modemdag vindt u hier. 

"Modem helpt mensen met een beperking en zorgorganisaties met technologische hulpmiddelen, die communicatie ondersteunen. Modem verzamelt en verspreidt informatie over technologie, die personen met een beperking kan helpen."

 

Een paar voorbeelden van technologische hulpmiddelen

  • Vibe | een inclusief communicatiehulpmiddel voor de groeiende groep mobiele jongeren met een spraakprobleem, ontwikkeld door Jabbla uit Gent
    Bij het ontwerp van de tablet stond de gebruiker en zijn leefwereld centraal. Tijdens het onderzoek kwamen een aantal pijnpunten naar boven welke in deze nieuwe spraakcomputer opgelost werden. Het lichtgewicht en praktisch formaat (met een 10’ touchscreen) zorgen voor een zeer draagbaar en mobiel communicatiehulpmiddel. Met aan zowel voor- als achterzijde een geïntegreerd scherm is het een uniek toestel geworden binnen de ondersteunende communicatie. Het scherm aan de achterzijde zorgt ervoor dat omstanders kunnen meelezen en anticiperen op de boodschap die wordt gevormd en vervolgens naar spraak wordt omgezet, waardoor de natuurlijke communicatie vergemakkelijkt. Oog-in-oog communiceren met vrienden, familie en begeleiders wordt vanzelfsprekend en doeltreffend. Er werd ook gestreefd naar een hulpmiddel dat kan wedijveren met de gewone consumentenproducten en niet opvalt.

 

  • Oase zorgt in het Gielsbos in Lille voor zintuiglijke ruimtes voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking.
    Begeleiders beschikken in de ruimtes de nodige tools om hun cliënten te doen lachen en prikkelen, uit te dagen of net tot rust te brengen. In dit ontwerp staan esthetiek en de specifieke noden van de cliënt centraal en krijgt toegankelijkheid een nieuwe dimensie. Een aangename sfeer en mooie beleving zijn voor mensen met een fysieke of mentale beperking minstens even belangrijk als voor mensen zonder beperking. Binnen de Oase zijn er drie zones: de beleefoase, de speeloase en de stille oase. In de beleefoase gaan cliënten aan de slag met zowel fysieke als digitale spelelementen. De speeloase tovert cliënten om in echte sterren met muziek, decor en andere attributen. De stille oase dient om tot rust te komen met vier intieme cocons die elk een eigen sfeer en kleur hebben

 

  • Logitech Adaptive Gaming Kit
    Er komt een nieuw seizoen aan van Team Scheire. Vorig jaar vroeg Lazlo een aanpassing om te kunnen gamen. Heeft men bij de Amerikaanse firma Logitech ook gekeken? Want nu brengen ze een aanpassing uit, die op maat van Lazlo lijkt te zijn gesneden en gamen voor mensen met een zware motorische handicap veel gemakkelijker maakt. De grote ICT-firma’s zoals Microsoft, Logitech, Apple.. hebben meer aandacht voor mensen met een handicap. De meeste producten die ze op de markt brengen, waren al te vinden bij gespecialiseerde bedrijven, maar nu deze toepassingen op grote schaal aangeboden worden, gaan de prijzen spectaculair naar beneden.

Modem
Modem is een netwerk van expertorganisaties. Modem helpt mensen met een beperking en zorgorganisaties met technologische hulpmiddelen, die communicatie ondersteunen. Modem verzamelt en verspreidt informatie over technologie, die personen met een beperking kan helpen. Dat gebeurt via persoonlijk advies, vorming aan professionelen en via onderzoek. Modem werkt onder de vleugels van de Thomas More-hogeschool.

Meer informatie?

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.