Officiële opening van nieuwe labo’s en serre

Officiële opening van nieuwe labo’s en serre

Donderdag 19 oktober worden de gloednieuwe serre en labo's in Geel officieel ingehuldigd

Op de Geelse campus van de Thomas More hogeschool werd de voorbij jaren niet minder dan vijf miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe serre voor de opleiding Agro- en Biotechnologie en in de renovatie van de labo’s chemie, biologie en fysica voor de opleidingen van Biowetenschappen en Chemie. De serre is al twee jaar operationeel en bij het begin van dit academiejaar gingen docenten en studenten aan de slag in de vernieuwde labo’s.

Op donderdag 19 oktober worden de serre en de labo’s officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van meer dan 200 gasten uit het werkveld. Dat gebeurt ’s avonds met een korte plechtigheid, een rondleiding en een netwerkevent. De pers is ook in de loop van de dag welkom voor een kennismaking.

“Indoor farming” in de serre

Begin 2021 konden de studenten Agro- en Biotechnologie eindelijk aan het werk in de gloednieuwe serre. Corona zorgde ervoor dat die investering van ongeveer 3 miljoen euro er meer dan een half jaar ongebruikt bij lag. Maar dat was snel vergeten. Docenten en studenten kunnen er immers experimenteren met de modernste technieken. Er is plaats voor sierteelt, maar ook tomaten, sla en aardbeien worden er geteeld. De lichtsturing laat toe om in de winter de planten optimaal van licht te voorzien zodat ze goed blijven groeien tijdens de kortere dagen. In twee klimaatkamers wordt aan “indoor farming” gedaan. In die kamers zien de planten geen zonlicht. De hele teelt kan er perfect geregeld worden, men is niet afhankelijk van de seizoenen en het productieproces kan versneld worden.

In de nieuwe serre werden in samenwerking met het Kenniscentrum Energie van Thomas More verschillende technologieën geïmplementeerd om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie: ledverlichting, goede isolatie en een zo zuinig mogelijke verwarming zijn een paar voorbeelden. Voor de watervoorziening wordt maximaal gebruikgemaakt van opgevangen regenwater en grondwater.

Klaar voor een “high tech” werkveld

De chemische industrie, de farmaceutische sector, de klinische laboratoria… in Vlaanderen behoren tot de top van de wereld en beschikken over heel goed uitgeruste laboratoria. Zij rekenen erop dat nieuwe werknemers heel snel meekunnen in deze “high tech” wereld. Voor een hogeschool als Thomas More is het dan ook van essentieel belang om de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat kan alleen maar door een jarenlang volgehouden investeringsbeleid in de nieuwste toestellen en in functionele labo’s, die nauw aansluiten bij die van het werkveld. Het zal u dan ook niet verbazen dat op de Geelse campus de laatste vier jaar meer dan twee miljoen euro geïnvesteerd werd.

Labo’s in de hogeschool moeten niet alleen functioneel zijn, ze moeten ook beantwoorden aan de gebruikte didactische systemen. En dan is er nog het aspect veiligheid. In de vernieuwde labo’s van de Geelse campus werd daarvoor de lat nog een beetje hoger gelegd. De volledige afzuiging en pulsie van luchtgroepen in de labolokalen werd vernieuwd en verbeterd en de kasten waarin producten of afvalstoffen bewaard worden, staan onder constante afzuiging om geurhinder te beperken en de veiligheid te verhogen. Bovendien werd de klassieke les over laboveiligheid voor de eerstejaarsstudenten vervangen door een zelf ontwikkeld online Labsafety pakket. Tijdens hun eerste labodag wandelen de nieuwe studenten voortaan virtueel op hun eigen laptop door het eerstejaarslabo en voeren daarbij online opdrachten uit waarmee ze de veiligheidsregels actief leren kennen.

Biowetenschappen en Chemie

Biowetenschappen en Chemie groepeert op de Geelse campus van Thomas More de professionele bacheloropleidingen Agro- en Biotechnologie, Chemie, Biomedische Laboratoriumtechnologie, Voedings- en Dieetkunde en de graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Deze basisopleidingen bieden een ruim gamma aan afstudeerrichtingen en trajecten aan. De studenten hebben daardoor een brede keuze en kunnen zich specialiseren in de opleiding, die hen echt boeit. De opleidingsgroep telt in het academiejaar 2023-2024 iets meer dan 1.000 studenten.

Praktisch

Officiële opening van nieuwe labo’s en serres

Donderdag 19 oktober 2023

Campus Geel | Kleinhoefstraat 4

Persmoment

• 10 tot 14 uur: ​ Journalisten zijn welkom tussen 10 en 14 uur om kennis te maken met de nieuwe labo’s en serre. Neem bij voorkeur vooraf contact op met Marc Van Rumst | 0475 427 866

Officiële opening voor genodigden en pers

  • 19.00 uur: ​ Ontvangst met een glaasje
  • 19.15 uur: ​ Korte toespraken door algemeen directeur Stijn Coenen en Ludo Lauwers, lid van het hogeschoolbestuur
  • 19.30 uur: ​ Openingsmoment: met een gezamenlijke druk op de rode knop lanceren Stijn Coenen en Ludo Lauwers de officiële opening van de nieuwe labo’s
  • 19.35 uur: ​ Doorlopende receptie en netwerkevent met rondleidingen door de labo’s en de serre.

Meer informatie

  • Marc Van Rumst | Docent - Hoofdverantwoordelijke Labo's chemie, biologie & fysica | 0475 427 866

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.