Op zoek naar coronadagboeken uit de zorgsector

Op zoek naar coronadagboeken uit de zorgsector

Wat we nu meemaken is ongezien, beangstigend, maar tegelijkertijd toch ook ongemeen boeiend. Heel wat mensen houden in deze coronatijden een dagboek bij, in een klassiek schriftje, een blog of zelfs een vlog. Dagboeken bevatten een hoop interessante informatie. Vooral de dagboeken van zorgverleners, verpleegkundigen en artsen zouden wel eens van onschatbare waarde kunnen zijn.

De onderzoeksgroep Toegankelijke Zorg van de Thomas More-hogeschool en de Universiteit Antwerpen willen die informatie verzamelen, om ze te analyseren, er conclusies uit te trekken en adviezen te formuleren voor de toekomst.

Meeschrijven aan de toekomst

De onderzoekers zien dagboeken uit de zorgsector als een belangrijke bron van informatie. Ze willen op de eerste plaats bekijken hoe we nu al (nog) beter kunnen omgaan met de huidige crisis. Maar ze willen vooral vooruitkijken. Als de crisis achter de rug is, worden de dagboeken grondig geanalyseerd om beter voorbereid te zijn op een mogelijke volgende pandemie.

Welke behoeften en noden hebben zorgverleners in een crisis zoals de deze? Dat wordt de belangrijkste invalshoek waarmee de dagboeken gelezen worden. De antwoorden op de vraag moeten leiden tot conclusies en duidelijke adviezen op het vlak van opleiding, omkadering, ondersteuning… van zorgverleners zodat wij hen bij een volgende crisissituatie meer kunnen bieden dan applaus.

Zorgverleners die hun dagboek delen, schrijven mee aan de toekomst. De onderzoekers garanderen dat ze zorgvuldig en discreet omgaan met dagboeken die gedeeld worden. Ze worden in een beveiligde omgeving bewaard en anoniem gemaakt.

Hoe meewerken?

Mensen uit de zorgsector die hun dagboek willen delen met de onderzoekers, kunnen met hen contact opnemen om af te spreken hoe en wanneer ze hun notities willen bezorgen (digitaal, foto’s,…). Men kan ze ook meteen insturen. Dat kan allebei via [email protected].

Men kan ook vragen stellen via de facebookpagina. De onderzoekers communiceren op deze pagina over het verloop van het project.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Het project is een initiatief van de onderzoeksgroep Toegankelijke Zorg van de bacheloropleiding Verpleegkunde van de Thomas More-hogeschool in samenwerking met prof. dr. Guido Van Hal, van de vakgroep Epidemiologie en Sociale Geneeskunde (ESOC) van de Universiteit Antwerpen.

Samenwerking met de media

Misschien publiceert uw medium nu al het dagboek van een (spoed)arts, een verpleegkundige, een verzorgende in een woonzorgcentrum,… Ook deze dagboeken integreren we graag in ons project, met toestemming van de betrokkene en met respect voor zijn/haar privacy. En uiteraard houden we u op de hoogte van de voortgang van dit project.

Meer informatie?

Annelies De Bruyne
Annelies De Bruyne Thomas More-Hogeschool
Prof. dr. Guido Van Hal
Prof. dr. Guido Van Hal vakgroep Epidemiologie en Sociale Geneeskunde, Universiteit Antwerpen

In de pers

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.