Op zoek naar Patient Zero

Op zoek naar Patient Zero

Brandend actuele hackathon voor IT-studenten

 

Een al maanden geleden geplande hackathon voor IT-studenten van Thomas More op Campus Geel krijgt plotseling een brandend actueel kantje. De mensen van At Once, het IT-bedrijf dat de negentig deelnemers uitdaagt, kozen in juni van vorig jaar al voor een “biohazard outbreak” als thema. De niets vermoedende studenten worden woensdagmiddag opgesloten en moeten aan de hand van data zo snel mogelijk en binnen de 24 uur “Patient Zero” lokaliseren om de verdere verspreiding van een dodelijk virus te vermijden. Nu het corona-virus wereldwijd de nieuwsberichten domineert, komt deze opdracht akelig dicht bij de realiteit.

Hackathon als tussendoortje

De januari-examens zijn voor de studenten van de IT Factory van Campus Geel achter de rug, maar de resultaten zijn nog niet gekend en de lesvrije week moet nog beginnen. Het ideale moment om de studenten uit te dagen voor een hackathon, een wedstrijd waarbij IT-ers (meestal in 24 uur tijd) een innovatieve en creatieve IT-oplossing moeten vinden voor een probleem dat hen door een bedrijf voor de voeten gegooid wordt. Niet minder dan 90 Geelse IT-studenten gaan vrijwillig de uitdaging aan om van woensdag- tot donderdagmiddag non-stop te werken aan een opdracht die ze krijgen van At Once, een IT-bedrijf uit Kontich dat vooral rond datavisualisatie werkt. De studenten werken in teams van vier studenten en ze werden aangemoedigd om in te schrijven met gemengde groepen: studenten van het eerste tot het derde jaar en uit de verschillende opleidingen van de IT Factory.

Patient Zero

Patient Zero zo werd, met een stevige knipoog naar de gelijknamige horrorfilm uit 2018 de hackathon aangekondigd bij de studenten. Meer concrete informatie kregen ze niet. Wat ze helemaal niet weten is hoe het onderwerp van de hackathon aangebracht wordt. Een op het eerste zicht gewone inleiding wordt snel onderbroken door een luid alarmsignaal en een boodschap die over het scherm loopt. De mensen van At Once vallen binnen in gele beschermende pakken, inclusief mond- en gezichtsmasker om de simulatie zo waarheidsgetrouw te maken. De in- en uitgang van het lokaal wordt tijdelijk verzegeld om de nodige “contaminatie level checks” te kunnen uitvoeren. En daarna kunnen de studenten aan de slag.

 

Mission Apocalyptics

Het thema van de hackathon is het simuleren van een mogelijke uitbraak van het volgende “dodelijke virus”. Om te voorkomen dat het dodelijk virus zich kan verspreiden, moeten de data scientists (de studenten) binnen de 24 uur een oplossing zoeken om Patient Zero, de eerste patiënt waarbij het virus uitbrak te lokaliseren. Ze gaan daarvoor op zoek naar alle beschikbare data van vroegere uitbraken (ebola, sars,….). Al die data worden geanalyseerd, patronen worden beschreven, conclusies worden getrokken… Het finale resultaat wordt een visuele weergave van de “data predictions”. Als alles goed verloopt, tonen de studenten op een visuele manier aan hoe ze Patient Zero weten te lokaliseren en daarmee de wereld redden van een dodelijk virusuitbraak en een “Apocalyps”.

Praktisch

  • Op zoek naar Patient Zero | Hackathon voor de studenten van de IT Factory
  • Woensdag 29 januari 2020 van 12.30 uur tot donderdag 12.30 uur: 24 uur lang
  • Wil je de mensen van At Once in hun beschermende pakken zien binnenvallen, dan bent u best om 12.30 uur aanwezig.
  • Thomas More | Campus Geel | Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Meer informatie

  • Ann Hannes, docent van de IT Factory antwoordt graag op uw vragen | 0495 17 21 86

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.