Oproep tot een Taskforce en Kenniscentrum voor Mentaal Welzijn

Oproep tot een Taskforce en Kenniscentrum voor Mentaal Welzijn

Reactie op opiniestuk De Standaard

Graag reageren we vanuit de opleidingen Toegepaste Psychologie en de Beroepsvereniging voor Psychologisch Consulenten (BPC) op het opiniestuk: "We hebben een reddingsplan nodig voor het mentale welzijn van de Belgen."  (De Standaard, 14 juni 2024). We kunnen dit opiniestuk alleen maar steunen en aangeven dat ook wij voluit pleiten voor een gecoördineerd beleid voor het mentaal welzijn van alle Belgen. Een samenhangend beleid dat het volledige zorgcontinuüm van preventie tot  behandeling bestrijkt , over de gemeenschappen heen, zal voor alle Belgen voordelen opleveren.

Helaas is niet alleen het overheidsbeleid inzake mentaal welzijn versnipperd. Ook de verschillende betrokken disciplines en onderwijsniveaus werken nog niet altijd optimaal samen, wat een coherente en complementaire aanpak bemoeilijkt. Zo is het jammer om vast te stellen dat dit opiniestuk wel een mooie samenwerking van beroepsverenigingen en opleidingen op universitair niveau toont, maar op geen enkele plaats verwijst naar diezelfde actoren op hogeschool niveau.

 De hogescholen leiden  immers net zo goed professionals op om vanuit evidence-based kaders het mentaal welzijn te bewaken en te versterken. De psychologisch consulent (bachelor in de Toegepaste Psychologie) is al decennialang  actief op dit domein., en wacht al een hele tijd op de wettelijke erkenning van die feitelijke positie als ondersteunend beroep in de geestelijke gezondheidszorg. Daarenboven zijn ook de hogescholen al vele jaren bezig met praktijkgericht onderzoek over mentaal welzijn, en dit in zeer nauwe interactie met het werkveld die vaak de praktijkvragen en data aanleveren voor dit onderzoek.

Het mag duidelijk zijn dat wij als BPC en opleidingen Toegepaste psychologie de oproep tot een Kenniscentrum en Taskforce Mentaal Welzijn voluit steunen, en daarbinnen graag samen met alle andere betrokken actoren onze onderwijs-, praktijk- en onderzoekservaring  inzetten om het bruto nationaal mentaal welzijn van onze bevolking systematisch en substantieel te verhogen.

Beroepsvereniging Toegepaste Psychologie, Lien Cleynhens - voorzitter
​AP – Elisah D’Hooge – opleidingshoofd Toegepaste Psychologie
​Artevelde - Veerle De Meyere– opleidingshoofd Toegepaste Psychologie
​HOWest – Miet Craeynest – opleidingshoofd Toegepaste Psychologie
​PXL - Leen Robben- opleidingshoofd Toegepaste Psychologie
Thomas More – Carine Opsteyn – opleidingshoofd Toegepaste Psychologie
​VIVES - Eva Cornelis- opleidingshoofd Toegepaste Psychologie

Carine Opsteyn
Carine Opsteyn Opleidingsmanager Toegepaste Psychologie

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.