Perenkoekjes van eigen streek

Geelse studenten agro & bio vallen in de prijzen bij Fevia en Dierenartsen Zonder Grenzen

Persbericht - 20 mei 2020


Wat eten we morgen? Dat was de vraag de  Food At Work Ecotrophelia Awards, een wedstrijd van  Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. De studenten van Agro- en Biotechnologie van Thomas More Geel kaapten in deze zoektocht naar een innovatief voedingsproduct ​ de tweede prijs weg met PoirOat, een tarweloos ontbijtkoekje van Belgische Conferenceperen in acht verschillende smaken, een trendy kant-en-klaar ontbijt en duurzaam bovendien.
Drie andere studenten van agro & bio wonnen dan weer een inleefreis van twee weken naar Oeganda met hun antwoord op een wel aartsmoeilijke vraag van
Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen: hoe we halverwege deze eeuw 10 miljard mensen kunnen voeden zonder het milieu om zeep te helpen ​ ...

Wie neemt er 's ochtends nog tijd voor de 'belangrijkste maaltijd van de dag'? 'Het is een trend', zegt Stef Maes. 'Veel mensen skippen het ontbijt. Met PoirOat ontwikkelden we een kant-en-klaar product, een snelle hap, die toch veelzijdig, volwaardig en gezond is.'

'PoirOat bestaat voor 60 procent uit Belgische Conferenceperen', zegt Jeroen Joris. 'Door de pulp te mengen met bruine rijstmeel en wei-eiwitten verkrijgen we de textuur van een koekje zonder tarwe te gebruiken. We hebben het in acht verschillende smaken voorzien, in een palet van vertrouwd tot verrassend, zodat ons koekje nooit gaat vervelen.'

'Het is ook duurzaam, door lokale producten en reststromen te gebruiken creëren we circulaire economie', vult Stef aan. De jury van Fevia wist het perenkoekje van eigen streek te smaken en beloonde het prototype met de tweede prijs. 'Een nieuwe product ontwikkelen is niet zo simpel', lacht Clara Breugelmans. 'Je moet talloze keren opnieuw beginnen, maar als het uiteindelijk lukt is de beloning groot.'

Lees meer over de wedstrijd van Dierenartsen Zonder Grenzen onder het PoirOat-filmpje.

Twee weken Oeganda

De opleiding Agro- en Biotechnologie kaapte ook in de wedstrijd 'Students in a race to Uganda' van ​ Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen drie hoofdprijzen weg. Daarvoor moesten Casper, Julie en Heike een heel parcours afleggen.

Hun opdracht was niet simpel. 'Hoe kunnen we halverwege deze eeuw 10 miljard mensen ​ voeden zonder dat de impact van ons landbouw- en voedselsysteem de milieugrenzen overschrijdt'. Een schiftingsronde met zelfontworpen posters over een globaal voedselprobleem, een tweede ronde met oplossingen voorgesteld in zelfgemonteerde video's en ten slotte een finale met een analyse van de rol die ontwikkelingssamenwerking kan spelen bij het oplossen van de door hen gekozen voedselproblematiek.

Casper Vandezande (Biotechnologie) werkte ideeën uit om voedselverliezen en -verspilling tegen te gaan door middel van digitale apps voor mobiele telefoons.

Julie De Boeck ​ (Dierenzorg) stelde diervriendelijke oplossingen voor om de schade aan gewassen door primaten te beperken.

Heike De Wijngaert (Dierenzorg) won haar reis door een gedurfd thema als ggo’s, 'vastberaden en genuanceerd' te brengen.

De Oegandareis gaat zeker door, in principe in september. Mocht corona dan nog roet in het eten gooien, dan is de reis voorzien voor november.

De tickets van de winnaars. Foto Dierenartsen Zonder Grenzen


Meer informatie

 De studenten

Thomas More-team Oeganda (Dierenartsen Zonder Grenzen/Broederlijk Delen)

  • Casper Vandezande (Biotechnologie)
  • Julie De Boeck ​ (Dierenzorg)
  • Heike De Wijngaert (Dierenzorg)

Thomas More-team Ecotrophelia (Fevia)

  • Clara Breugelmans
  • Gitte Wuijts
  • Jeroen Joris
  • Marie Janssenswillen
  • Michaël Vlaeminck
  • Stef Maes

Headerbeeld: courtesy from Fevia.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.