Portland schrijft nummer ter ere van Wereldstotterdag

Portland schrijft nummer ter ere van Wereldstotterdag

Op vrijdag 20 oktober verschijnt ‘Time To Talk’, een gloednieuw nummer van Portland. De song kwam tot stand mede onder impuls van de Thomas More-hogeschool.

Time To Talk is ontstaan uit een aantal diepgaande en aangrijpende gesprekken met jongeren die stotteren. "Hun moed, kracht en vastberadenheid om ondanks hun uitdagingen hun verhaal te vertellen, inspireerden me enorm”, vertelt Jente Pironet. “De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben echter een bijzondere emotionele lading aan het lied gegeven.”

De veranderingen en uitdagingen waarmee de zanger kreeg af te rekenen, leken parallel te lopen met de boodschap van het nummer. ‘Time To Talk’ gaat over persoonlijke groei, het vinden van innerlijke kracht en het overwinnen van obstakels. 

Het is een eerbetoon aan iedereen die worstelt met tegenslagen, maar ondanks alles niet opgeeft en positief blijft. Het is een oproep om te praten, om te luisteren, om tijd te maken voor elkaar en om er echt te zijn voor elkaar,” verduidelijkt Pironet, “Het is een lied over kracht, hoop en verbinding.”

‘Time To Talk’ is een kleine, intieme en bloedmooie song. Geschreven en gecomponeerd door Jente Pironet, in een productie, opname en mix van Jo Francken en Pieterjan Maertens. De song werd gemastered in Abbey Road Studios.

De song wordt op vrijdag 20 oktober uitgebracht naar aanleiding van de internationale Wereldstotterdag van zondag 22 oktober. De keuze om hiervoor jongeren die stotteren aan het woord te laten was een bewuste keuze.

“Jongeren die stotteren zijn een kwetsbare groep. Onderzoek toont aan dat deze jongeren meer kans hebben om gepest te worden, en om sociale angststoornissen en depressieve gevoelens te ontwikkelen. Dit kan leiden tot eenzaamheid en soms zelfs tot zelfmoordgedachten.‘Time to talk’ maakt de problematiek van stotteren en spreekangst bespreekbaar.” aldus docent en onderzoeker dr. Sabine Van Eerdenbrugh van de Thomas More Hogeschool, onder wiens impuls deze samenwerking tot stand kwam.

“Al snel voelden wij aan dat Portland de geschikte partner was voor deze samenwerking: de emotionele betrokkenheid die gecapteerd zit in de songs van Portland, wat nog extra tot uiting komt in hun live optredens, was een absolute vereiste om tot dit resultaat te kunnen komen. Toch is dit geen treurige song. Jente Pironet zette als een woordengoochelaar de inhoud van het gesprek om in deze prachtige song. Door het ook over de verwachtingen van de gesprekspartner te hebben, creëerde hij een op constructieve manier een opening om gepast om te gaan met deze problematiek.” verduidelijkt dr. Sabine van Eerdenbrugh.

Naar aanleiding van deze samenwerking organiseert Thomas More een eenmalig evenement voor jongeren die stotteren tussen 14 en 25 jaar op 30 oktober. Meer info is te vinden op https://thomasmore.be/nl/agenda/time-connect.

Frederik Van den Bril
Frederik Van den Bril Persverantwoordelijke

 Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.