Prestigieuze Henry Van de Velde-award voor studenten Thomas More en provincie Antwerpen
Een gesimuleerde bouwwerf op maat van 10-jarige scholieren laat jongeren de wereld van bouwen verkennen.
Op vraag van de provincie Antwerpen ontwierpen studenten van Thomas More een gesimuleerde bouwwerf met een circulaire bouwkit voor het Hylas-project. Daarmee verkennen jongeren al doende de wereld van circulair bouwen. Het ontwerp kwam als één van de drie winnaars uit de bus in de categorie Spaces van de Henry van de Velde Awards. Het Hylas-project maakt ook kans op de publieksprijs, vanaf vandaag staat de stemming hiervoor open.
Hylas is een leeromgeving waarin leerlingen van 10 tot 14 jaar kennismaken met de bouwsector door te leren en doen op school, de werkvloer en via een online game.
Kathleen Helsen, gedeputeerde voor flankerend onderwijsbeleid: “Met dit project wil de provincie Antwerpen het onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen. Samen met leerkrachten ontwerpen bouwbedrijven leermomenten op het terrein. En dat heeft ook Flanders DC opgemerkt. We zijn bijzonder verheugd met deze prestigieuze Henry Van de Velde Award, een prijs die voorbehouden is voor innovatieve en baanbrekende projecten met een positieve impact op de samenleving. Deze erkenning is voor ons een extra duwtje in de rug om scholieren te overtuigen voor een studiekeuze in de bouwsector. De generatie van de toekomst legt vandaag haar fundamenten. De Henry Van de Velde Award draagt daar onmiskenbaar haar steentje aan bij."
Stefan Van Ouytsel, docent bij Thomas More: “Dit is een straffe prestatie van onze studenten. Het is niet evident om zo’n award te winnen, de meeste professionele ontwerpers wachten daar jaren op. Het is een bevestiging dat onze opleiding sterk is en tot resultaat leidt.”
Ook de studenten zelf zijn bijzonder opgetogen. Dylan Giorgi is één van de studenten van het kernteam. Hij getuigt over het project: “Voor mij was het een heel leerrijk project omdat we op zoek moesten gaan naar de grens tussen design en praktische haalbaarheid. Bovendien hadden we een zeer strakke deadline en budget om alles te realiseren. Kortom, heel sterke realiteitscheck. Deze prijs is een mooie beloning.
Studenten op school en in de praktijk aan de slag
Het postgraduaat PG21 Projectmanagement van Thomas More is georganiseerd als een professionele ontwerpstudio. Het team van interieurvormgevers, architecten en productontwikkelaars ging voor het Hylas-project aan de slag met het ontwerp van een gesimuleerde bouwwerf op Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw.
Het ontwerp van de modulaire circulaire bouwkit met biobased materialen mag zich al tot één van de drie winnaars in de categorie Spaces van de Henry van de Velde Awards rekenen. Deze awards, georganiseerd door Flanders DC, bekronen al 29 jaar gevestigde waarden én beloftevolle namen in de Belgische designwereld.
Ontdek in het filmpje hoe leerlingen zelf een bio-based huis bouwen op de gesimuleerde bouwwerf.
Stem op Hylas voor de publieksprijs
Naast de award van de vakjury, maakt het ontwerp ook kans op de publieksprijs.
Vanaf vandaag tot 15 december middernacht kan iedereen via https://henryvandevelde.be/nl/awards/24 een stem uitbrengen.
Frederik Van den Bril