Sociaal Werk viert 50ste verjaardag

Sociaal Werk viert 50ste verjaardag

21 mei I Campus Geel

50 jaar. Zo lang bestaat de opleiding Sociaal Werk van de Thomas More-hogeschool in Geel. Een mijlpaal die gisteren gevierd werd met 130 aanwezigen. Collega’s, ex-collega’s, alumni en partners heften het glas op het verleden én de toekomst. "We zijn fier op wat ons team van geëngageerde docenten heeft bereikt, op de plaats die de opleiding heeft verworven binnen het onderwijs en op de maatschappelijk assistenten die ze aflevert", vertelt opleidingsmanager Ellen Hooyberghs.

Een halve eeuw Sociaal Werk, dat vraagt eerst en vooral om een terugblik. ​ “We zijn gestart begin jaren ’70 onder de naam ‘Sociale School’. Het was een grote stap in het onbekende. We begonnen aarzelend met een klein klasje studenten en enkele docenten”, herinnert Marie-Louise Van Gool zich. Zij initieerde de opleiding 50 jaar geleden en gaf het ook vorm als opleidingshoofd. “Op enkele jaren tijd groeiden we spectaculair van 17 studenten naar een 300-tal. We moesten de instroom van nieuwe studenten zelfs beperken via selectieproeven. In de eerste jaren ging veel energie naar het vinden van een plaats binnen het bestaande aanbod in Vlaanderen. Daarnaast zochten we ook bijna onafgebroken naar nieuwe docenten.”  

Doorheen de jaren kreeg praktijk een belangrijke plaats binnen het curriculum van de opleiding en werden er banden gesmeed met bedrijven en organisaties. “In de afgelopen 50 jaar is ons opleidingsprogramma sterk geëvolueerd”, vertelt Ellen Hooyberghs, huidig opleidingsmanager Sociaal Werk van de Thomas More-hogeschool. Met de veranderende maatschappij als katalysator.

"Vanaf volgend academiejaar zullen we niet langer werken met afstudeerrichtingen, maar met ‘rollen’ die elke maatschappelijk assistent zou moeten beheersen. Opnieuw een grote evolutie na zo lang met afstudeerrichtingen te hebben gewerkt.” 

Ook Marie-Louise is blij met die stap: “Sociaal werk is geen eiland. Het is essentieel dat de opleiding sterk betrokken is bij de maatschappij en oog heeft voor wat er leeft. Maatschappelijk werkers hebben een rol te vervullen onderweg naar een betere samenleving en studenten moeten erin geloven dat ze iets kunnen betekenen voor mensen in de samenleving.”             

De toekomstvisie is dus helder. “Ik hoop dat veel studenten zich aangetrokken blijven voelen tot dit mooie beroep. Een beroep waarbij je werkt met mensen, mensen verder helpt en opkomt voor wie dat zelf moeilijk alleen kan. Dat is toch prachtig”, aldus Ellen. 

Gisteren werd het gouden jubileum gevierd op Campus Geel met 130 aanwezigen. In de speech van Ellen klonk het nog: “Stilzitten zit niet in ons DNA. Na 50 jaar is er dus heel wat om op terug te blikken en dat doen we vandaag met veel plezier, trots en een vleugje nostalgie. Het is een moment om stil te staan bij het verleden, het heden en de toekomst van het sociaal werk en daarbij schuwen we de maatschappelijke uitdagingen niet.”    

Birgit Corluy Communicatie-antenne, Thomas More-hogeschool

                                                                    

Story image

 

Story image

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.