Studenten gaan weer van deur tot deur met zorgzaamheid

Studenten gaan weer van deur tot deur met zorgzaamheid

Do. 1 december - Sint-Andrieswijk Antwerpen - Lancering project Zorgzame Studenten 2022-2023

Het project Zorgzame Straten en de studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk van Thomas More werken ook in de toekomst samen om van de Sint-Andrieswijk in Antwerpen een warmere buurt te maken waar de bewoners oog hebben voor elkaar. Op donderdag 1 december lanceren ze een nieuw werkjaar vanuit het buurtlokaal Woonhaven. Ook in 2022-2023 zullen de studenten dus van deur tot deur gaan om de mensen te sensibiliseren. 'Een geslaagd voorbeeld van engaged learning', zegt An Martens van Zorgzame Buurten. 'Of hoe samenwerking en verbinding tussen studenten, ​ buurtbewoners en lokale partners, tussen straat en campus (foto boven: Campus National in de Sint-Andrieswijk), écht in de praktijk wordt gebracht.'

Onze hyperindividuele samenleving heeft nood aan meer zorgzaamheid. Het is een vaak gehoorde verzuchting. In de Sint-Andrieswijk te Antwerpen, een diverse buurt in het hart van de stad, zijn geëngageerde bewoners al een tijd actief binnen het project Zorgzame Straten om de verbinding tussen de buurbewoners te versterken.

Burenbabbels

In 2021 sloot de Thomas More-hogeschool zich aan bij dit project. Studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk gingen van huis naar huis, van deur tot deur om de bewoners te sensibiliseren vanuit de vraag: 'Wat houdt zorgzaamheid heel concreet voor jou in?'. Dit leverde heel wat geanimeerde gesprekken op, maar ook een aantal ‘burenbabbels’ ​ op de lokale ontmoetingsplaatsen.

'Buurtgerichte zorg kan niet zonder zorggerichte buren'. 
Koen Kuylen (Zorgzame Straten)

'Het werken met, voor en ín de gemeenschap komt hier echt tot leven en is een enorme meerwaarde voor alle betrokkenen', zegt An Martens. 'De studenten maken deel uit van de buurt en nemen een verbindende rol op en voor de buurtbewoners is het vaak ​ een openbaring om zich door jonge mensen te laten meetronen naar een burenbabbel.'

Testcase

Een project met louter winnaars dus. De studenten die voor het project Zorgzame Studenten kiezen, kunnen hun sociale vaardigheden oefenen onder een begeleiding van een mentor, die ook docent van de school is, de buurt vaart er wel bij en voor de professionals van ELZA (eerstelijnszone Antwerpen) is het project een interessante testcase om te volgen en mee aan te sturen.

Een student getuigt hierover: 'Ik kan nu makkelijker spreken met mensen die ik niet ken, zonder onzekerheid.' En: 'Ik denk dat de mensen uit de wijk nu minder eenzaam zijn en weten dat ze iets kunnen betekenen voor elkaar. De samenleving moet niet enkel via hulpverlening zorgen voor de mensen, want buren kunnen ook zorgen voor elkaar.'

Missie geslaagd en dus wordt dit project in een licht aangepaste vorm herhaald in schooljaar 22-23. ​ ​

Praktisch

Van harte welkom voor de aftrap van het engagementenproject 2022-2023

  • op donderdag 1 december om 12.00 uur
  • bewonerslokaal Woonhaven, BOTA, Willem Lepelstraat 13, 2000 Antwerpen

An Martens, coach Zorgzame Buurten, zal de belangrijke rol die studenten kunnen opnemen in een zorgzame buurt belichten.

Peter De Graef, hoofd van de Unit Mens & Welzijn van Thomas More, over hoe dit project deel is van een ruimer engagement van de hogeschool rond zorgzaamheid. 

Marianne Vervliet, opleidingshoofd, over het belang van het opleidingsonderdeel Maatschappelijk Engagement, waarbinnen dit project met studenten kadert, in de opleiding graduaat Maatschappelijk Werk.

Contactpersoon

Marianne Vervliet
​+ 32 (0)474 46 02 83

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.