Studenten IT-Factory lossen met multidisciplinaire projecten problemen van bedrijven op

Studenten IT-Factory lossen met multidisciplinaire projecten problemen van bedrijven op

Geel | donderdag 27 februari | van 13u30 tot 15u30

De laatstejaarsstudenten van de IT-Factory van de campus in Geel werkten de voorbije maanden aan opdrachten van verschillende bedrijven. Voor het Gladiolen Festival in Olen ontwikkelden ze een tijdsregistratie-systeem op maat van de ongeveer 1.250 medewerkers. Belgische wijnbouwers kunnen voortaan het vinificatieproces van op afstand monitoren. En voor de haven van Antwerpen bedachten de studenten een slim en schaalbaar systeem om voertuigen in het havengebied te tracken.

 Het zijn drie voorbeelden van opdrachten waar de meer dan 100 studenten in 22 teams aan werkten. In hun oplossingen combineren ze de verschillende IT-disciplines: Internet of Things, Cloud & Cyber Security, Application Development en Business Intelligence. Elke opdracht werd door vier verschillende teams onder handen genomen, wat voor een gezonde onderlinge concurrentie zorgde.

Op donderdag 27 februari stellen de studenten in de voormiddag hun oplossingen voor aan de opdrachtgevers. In de namiddag kan iedereen ermee kennismaken op een beurs op de Geelse campus van de hogeschool.

De opdrachten | wijn, Gladiolen, appels en peren, de haven van Antwerpen…

  • Belgische Wijnbouwers | Wijn maken geraakt meer en meer ingeburgerd in België. Er komen zowel meer professionele als amateur wijnbouwers. De bestaande systemen om het vinificatieproces op verschillende vlakken op te volgen zijn niet altijd beschikbaar, niet geïntegreerd en/of heel erg duur. De IT-studenten bouwden een eigen systeem om het vinificatieproces volledig te monitoren. Er zijn een hele reeks waarschuwingen ingebouwd zodat de wijnmaker een melding krijgt als bijvoorbeeld de temperatuur of de druk in een vat een alarmwaarde bereikt.
  • Gladiolen Festival | vzw Keizer Karel, de organisator van het jaarlijkse Gladiolenfestival in Olen was op zoek naar een nieuw tijdsregistratie-systeem voor de ongeveer 1.250 medewerkers. Die mensen presteren op tien dagen tijd ongeveer 11.000 werkuren en men wil hen daarvoor correct vergoeden. De registratie van die uren verliep niet altijd van een leien dakje. Bestaande systemen bleken niet bruikbaar te zijn en dus was het behelpen met Google webforms, Excel-bestanden en gezellig ouderwets papier. Dat omslachtig proces kan nu vervangen worden door een app en webapplicatie met backend-server. De studenten ontwikkelden een innovatief en efficiënt systeem met o.m. snelle initiële registratie met eID, en aanmelden/afmelden door gezichtsherkenning.
  • Real Time monitoring van de groei en de gezondheid van appels en peren | Het Proefcentrum Fruitteelt midden in Haspengouw is een internationaal erkend onderzoekscentrum voor de fruitteelt. Het centrum vroeg aan de studenten om voor verschillende soorten fruit zoals appels en peren een real time monitoringsysteem uit te werken. De studenten bouwden verschillende units met meetmateriaal die verspreid over een paar velden geïnstalleerd werden. De meetapparatuur capteert informatie over de grootte van de vrucht, de vochtigheid van de bodem, de temperatuur… en stuurt die via een 2G-netwerk door. De verzamelde informatie wordt softwarematig verwerkt en online visueel weergegeven. En zo weet de fruitboer of de groei op schema zit, de planten voldoende water hebben, de temperatuur boven het vriespunt blijft, enz …
  • Live tracking in de haven van Antwerpen | De haven van Antwerpen kan duizelingwekkende cijfers voorleggen. Zo wordt er jaarlijks 180 miljoen ton cargo verwerkt met de inzet van duizenden werknemers. Daarvoor worden heel veel machines en voertuigen gebruikt. Maar het monitoren daarvan kan efficiënter. De studenten bedachten een slim en schaalbaar systeem om voertuigen in het havengebied te tracken. Daarmee heeft men op elk moment van de dag een overzicht van welk voertuig zich waar bevindt, welke problemen of defecten zich voordoen, hoeveel procent van de tijd een bepaald voertuig in gebruik is, enz.
  • Industrie 4.0 bij Duracell met de hulp van Ometa | Ometa wil productieprocessen zo slim mogelijk maken. Het bedrijf gebruikt daarvoor o.a. een framework en wil daarmee bij batterijenfabrikant Duracell de koppeling met de fysieke en digitale wereld verder versterken. Aan de studenten van Thomas More werd gevraagd om een “smart notification systeem” op poten te zetten. Met behulp van een proof of concept worden sensoren uitgelezen. Als een sensor aangeeft dat een drempelwaarde overschreden is, dan stuurt het framework via een wachtrij een boodschap naar de smartphone van één of meerdere operatoren. De operator die ingrijpt en de notificatie afhandelt, kan dat via zijn App aan het framework melden.
  • Detectie binnen bewegende veiligheidsperimeters bij Aperam Genk m.b.v. 3-it | In de metaalnijverheid is veiligheid een topprioriteit en dat geldt ook in de Genkse vestiging van roestvaststaalproducent Aperam. Het bedrijf doet een beroep op 3-it om de veiligheid rond bewegende lasten, brugkranen en loskades te verbeteren. Op vraag van 3-it bogen de studenten zich over de rapportage en monitoring van personen die zich binnen deze gevarenzones begeven. Ze zorgden voor een gecombineerde oplossing met sensoren, camera’s, verwerking en AI waarmee bewegende personen in de gevarenzone onder lasten en kranen kunnen gedetecteerd worden en waarbij relevante incidenten gerapporteerd worden in een webportaal.

 

Praktisch

 

Ward Kerkhofs
Ward Kerkhofs Opleidingsmanager IT-Factory

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.