Studenten Space & Service Design ontwerpen een beroepsopleidingscentrum in Oeganda

Studenten Space & Service Design ontwerpen een beroepsopleidingscentrum in Oeganda

Donderdag 15 juni – 18 tot 20 u – Thomas More Mechelen

Studenten van de postgraduaatsopleiding Space & Service Design van de Thomas More hogeschool in Mechelen namen op vraag van Ekisande Belgium vzw een beroepsopleidingscentrum op het platteland van Bwera (Oeganda) onder de loep. Zij ontwikkelden daarvoor slimme ontwerpen, servicesystemen en ruimtes. Op donderdag 15 juni stellen zij hun projecten voor aan de jury en aan de pers. In het weekend van 24 en 25 juni is iedereen welkom voor de afstudeertentoonstelling.

Space & Service Design

Spatial Design en Service Design zijn nauw met elkaar verbonden disciplines die ernaar streven om gebruikerservaringen te optimaliseren. Service Design richt zich op het ontwerpen van interacties, diensten en ervaringen, die tegemoetkomen aan de behoeften van gebruikers. Spatial Design of Ruimtelijk Ontwerp creëert functionele en esthetisch aangename fysieke omgevingen om die diensten te ondersteunen.

Het postgraduaat Space & Service Design van Thomas More is een internationale opleiding. De studenten leren oplossingen en ontwerpen uittekenen, waarbij de behoeften van al wie met een dienst te maken heeft (gebruikers, dienstverleners…) centraal staan.

(Lees verder onder de beelden)

Een opleidingscentrum in Bwera (Oeganda)

Ekisande, een Belgische vzw zet zich in voor een school- en opleidingscentrum in Bwera, een klein dorp in Oeganda, niet ver van de Congolese grens (www.ekisande.com). Ekisande ondersteunde de lokale partners al in het bouwen van een lagere school en een medisch centrum. Maar er is ook nood aan beroepsopleidingen voor jongeren in de regio. Niet alleen het schoolgebouw zelf moet ontworpen worden, ook de ondersteunende diensten voor de studenten en leerkrachten moeten ontwikkeld worden. En deze nood, deze vraag kwam bij de opleiding Space & Service design terecht. Het project is geënt op de vierde doelstelling van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling: SDG -Design for Quality Education. Het wil leerlingen en studenten ondersteunen en interactie tussen jonge mensen, professionals en de bredere gemeenschap van Bwera bevorderen.

Een van de initiatiefnemers van Ekisande, Dirk Van Merode vroeg aan de studenten Space & Service Design om het opleidingscentrum in Bwera onder de loep te nemen. De studenten gingen aan de slag met de schoollocatie, ondersteuningssystemen voor studenten, financiële onafhankelijkheid, gemeenschapsbereik, vervoer en internet, een veilige en ondersteunende omgeving voor vrouwen en duurzaam toerisme. Ze konden rekenen op de expertise van de lokale partners en van Enabel, het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering.

Ze ontwierpen een duurzame, modulaire schoolsite, en ook de dienstverlening kreeg ruime aandacht. Het is belangrijk dat de bevolking in en rond Bwera de school en de studierichtingen leert kennen. En dus werden er plannen voor een mobiel kapsalon uitgetekend en een ontwerp gemaakt voor een wagentje dat achter een fiets kan gehangen worden om op lokale markten producten van de opleidingen van de technische school te verkopen, zoals kleine juwelen, kledingstukken, houten bankjes....

(Lees verder onder de afbeelding)

Story image

Oog in oog met de jury en het grote publiek

Op donderdag 15 juni staan de studenten oog in oog met de jury die hun ontwerpen zal beoordelen. Ze antwoorden ook graag op vragen van de pers. Op zaterdag 24 en zondag 25 juni is het grote publiek welkom om kennis te maken met het werk van alle studenten van Space & Service Desing. Naast de ontwerpen voor Bwera zijn er ook voorstellen voor de provincie Antwerpen, het Vrijbroekpark in Mechelen en vzw De Kompaan in Antwerpen. Ook deze projecten zijn afgestemd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN en pleiten voor toegankelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid. De esthetiek van gebouwen en producten is belangrijk, maar moet samengaan met het welzijn van de mensen, die er gebruik van maken.

Op de tentoonstelling kan men ook de projecten van de opleidingen Interieurvormgeving, Toegepaste Architectuur, Meubelontwerp en Projectmanagement (PG21) bekijken.


Praktisch

Oog in oog met de jury (enkel voor de pers)

🚩 Thomas More – Campus Faydherbe | Zandpoortvest 16, 2800 Mechelen

  • Donderdag 15 juni van 18 tot 20 uur

Oog in oog met het grote publiek

🚩 Thomas More – Campus Faydherbe | Zandpoortvest 16, 2800 Mechelen

  • Zaterdag 24 juni van 10 tot 15 uur
  • Zondag 25 juni van 13 tot 17 uur
Meer informatie?
​+32 478 23 10 20 | Katrijn Peeters | Student Space & Service Design
​+32 496 26 84 15 | Dirk Van Merode | Ekisande Belgium vzw
​+32 486 95 59 21 | Nansi Van Geetsom | Verantwoordelijke Space & Service Design

 

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.