Studenten Thomas More bedenken 't Grom van de toekomst

Studenten Thomas More bedenken 't Grom van de toekomst

Persbericht | 29 juni 2020

De hele zomer lang loopt er in het Mechelse Groentemuseum een expo met innovatieve en interactieve suggesties voor de toekomst van 't Grom. Die werden ontworpen door dertig studenten Space and Service Design van Thomas More-hogeschool.

'Het museum van de groentestreek, 't Grom, wil zich na dertien jaar heruitvinden', verduidelijkt Maarten Jacobs, directeur-conservator. 'We daagden de opleidingen Space  and Service Design en Interieurvormgeving van de Thomas More-hogeschool uit om de erfgoedsite van de  Midzelen, waar het museum zich bevindt, compleet te herdenken. We gaven hun postgraduaats-en bachelorstudenten carte blanche om alle ideeën de vrije loop te laten.'  

Ook onderzoekers en studenten Toerisme en Recreatiemanagement en Lerarenopleiding participeerden aan het onderzoeksproces om deze ontwerpvraag te beantwoorden: 'Herbekijk, reorganiseer, herontwerp de bestaande ruimtes, objecten, meubilair en communicatietools en de diensten (functies, ervaringen en interacties) zodat het museum een nationaal centrum kan worden rond groenten en gezond leven!'

Kinderlaboratorium

Negen maanden lang werkten 22 studenten uit Interieurvormgeving en acht studenten uit het internationale postgraduaat Space and Service Design aan die opdracht en bedachten nieuwe en meer interactieve museumbelevingen waarbij de kracht en het belang van het erfgoed en de lokale (duurzame) groenteteelt extra in de verf is gezet. Aan fijne en relevante ideeën geen gebrek: een infopunt om te voet of per fiets de streek te verkennen, een kinderlaboratorium om te experimenteren met groenten, MICE (meeting-incentive-conference-event) ruimtes voor de (lokale) ondernemers, workshopruimtes voor koks en hobbykoks om kennis te maken en te experimenteren met de lokale oogst, logeren in de authentieke kamers op de museumsite, kamperen op de museumsite tussen de oogst, ... Met bovendien extra aandacht voor toegankelijkheid voor alle doelgroepen.

'We vielen we van de ene verbazing in de andere', benadrukt Maarten Jacobs. "Vernieuwende voorstellen en kritische bedenkingen volgden elkaar in sneltempo op. Na de eindjury op 30 juni 2020 van al hun projecten openen we een gratis tentoonstelling met alle ontwerpvoorstellen van de  studenten van Thomas More in de expogangen en buiten op het terrein. Zo kunnen alle stakeholders, bezoekers en vrijwilligers hun mening geven over de toekomst van ons veelstemmig museum.'

 'Ook voor ons was het een verrijkende ervaring', aldus Space and Service Design-docent Nansi Van Geetsom. Covid-19 gooide flink wat roet in het eten maar we leerden allemaal buigzaam te zijn, iedereen werkte dapper (en online) verder en bleef gemotiveerd participeren, bedenken en oplossen.

Praktisch

De ontwerpen van de studenten van Thomas More zullen van 1 juli tot en met 22 september tentoongesteld worden ('t Grom is open di t.e.m vrijdag van 10 tot 16u en op zondag van 13u tot 17u - maandag en zaterdag gesloten). Online zijn alle voorstellen te bekijken op  www.ideamechelen.be/opleidingen/postgraduate-space-service-design.  

 Credits headerbeeld: Rani Veroustraete

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.