Studenten verpleegkunde oefenen voortaan met verpleegrobot Ezra

Studenten verpleegkunde oefenen voortaan met verpleegrobot Ezra

Persmoment en feestelijke receptie woensdag 18 september om 13u30 in Lier

Hoe ga je om met een patiënt die een epilepsieaanval krijgt? Of een hartaanval? Spannende situaties, maar de studenten verpleegkunde van Thomas More kunnen dit voortaan heel realistisch oefenen dankzij de gloednieuwe verpleegrobot Ezra. “Dit is een technologisch hoogstandje en een serieuze investering voor onze school, maar elke cent waard.”

Stijn Coenen (algemeen directeur): “Thomas More stelt alles in het werk om de studenten praktijkonderwijs van de hoogste kwaliteit te bieden. Investeringen in simulatieonderwijs zijn daarbij onontbeerlijk. Dankzij hightech robots kunnen studenten in realistische ingerichte scenarioruimtes hun technieken oefenen.”

Geen echte patiënten dus, maar wel net echt. Sanne Molenbergs, docent verpleegkunde: “Ezra is de meest gesofisticeerde verpleegrobot op de markt. Studenten kunnen hiermee op een heel realistische manier allerlei scenario’s oefenen. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de praktijk.”

Noodsituaties oefenen

Wat maakt de robot zo realistisch om mee te werken? “De nieuwe zorgrobot kan allerlei menselijke signalen nabootsen zoals een kloppende pols, hartkloppingen, hoesten en buikrommelingen. De huid voelt net echt. De pop ademt. De pupillen veranderen als je met een lichtje in de ogen schijnt."

Ezra kan ook op realistische wijze een epilepsieaanval of hartaanval nabootsen. Molenberghs: “We zien dat bij noodsituaties onze stagiaris vaak aan de zijlijn moeten toekijken. Dankzij Ezra kunnen onze studenten deze prakijksituaties toch al onder de knie krijgen in een realistische maar veilige omgeving.”

De robot kan vanop afstand bedien” worden door docenten uit de controlekamer. Door middel van een microfoon kan de docent via de robot praten met de student verpleegkunde en zo allerhande scenario’s oefenen.

Geriatrische extra's

De zorgrobot heeft 62.000 euro gekost. Die investering is absoluut de moeite waard, vindt Coenen. “Dit is state-of-the-art technologie en een serieuze investering voor onze school, maar elke cent waard.”

"Er is veel geïnvesteerd in het realiteitsgehalte", zegt Molenbergs: “Wij hebben gekozen voor de full-option met enkele extra’s, zoals de geriatrische gezichtshuid met een grijze pruik, en zowel een vrouwelijke als mannelijke borst. Dat maakt de trainingsmogelijkheden voor studenten legio.”

Fiere meter Hilde Crevits

Hilde Crevits, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, is de fiere meter van Ezra. “Ik ben net zoals elke meter heel fier op mijn metekindje,” vertelt Minister Crevits. “De studenten verpleegkunde van Thomas More kunnen erop rekenen dat ze goed voorbereid worden op de complexe en veeleisende wereld van de gezondheidszorg. De studenten mogen trots zijn.”

Ezra kan in elk geval op een enthousiast onthaal rekenen. Zo wordt er een feestelijke receptie georganiseerd. Minister Crevits komt met een videoboodschap om de verpleegrobot welkom te heten. Zij onthuldigt ook de naam, die werd gekozen door de studenten zelf. Stad Lier voorziet een ceremoniële oorkonde om zijn nieuwste inwoner in te schrijven in het stadsregister.

Praktisch

  • Persmoment op 18 oktober 2023, om 13u30 op onze campus te Lier.
  • Toelichting en simulatie van de robot. Twee studenten verpleegkunde gaan hiervoor aan de slag, zoals een scenariotraining in zijn werk gaat. Ze worden ondersteund door ​ Dr. Marc Dubois, vaatchirurg in het Heilig Hartziekenhuis Lier.
  • Minister Hilde Crevits onthult met een videoboodschap de naam van de nieuwe zorgrobot.
  • Gevolgd door een feestelijke receptie in het bijzijn van o.a. algemeen directeur Stijn Coenen.
Frederik Van den Bril
Frederik Van den Bril Persverantwoordelijke

 

 

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.