Bewoners Sint-Andrieswijk schrijven elkaar een kaartje

Thomas More-studenten werken tijdens blokpauzes mee aan buurtproject

De Stuurgroep Sint-Andries en de Thomas More-hogeschool, in samenwerking met het stadsbestuur en het initiatief ‘Zorgzame Straten’, willen alle buurtbewoners van de wijk bereiken met een kaartje en een warme oproep om er te zijn voor elkaar. Het is de bedoeling dat elke bewoner zijn rechterbuur een kaartje met handgeschreven wensen bezorgt en dat dit het begin is van een bredere actie om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen. Studenten van de Thomas More-hogeschool brengen de kaartjes rond tijdens hun studiepauzes. Ontspanning met een kleine inspanning, voor het goede doel.

Het pilootproject van de stad Antwerpen is erop gericht om het gevoel van eenzaamheid te helpen bestrijden, in de eerste plaats bij de oudere wijkbewoners. De Thomas More-hogeschool die met Campus National een onderdeel is van de Sint-Andrieswijk, wil haar engagement voor de lokale gemeenschap ten volle opnemen en meewerken aan dit project.

Blokpauze

'Zo slaan we twee vliegen in één klap', zegt Ann Van De Peer van Campus National. 'De studenten die hier op de campus komen studeren, brengen tijdens hun pauzes de kaartjes rond en zo hebben ze een fijne ontspanning tussen het blokken door en dragen ze een steentje bij aan de sociale cohesie in de wijk.' De wijkbewoners zullen de deelnemende studenten snel herkennen want ze krijgen allen een goodiebag met versnaperingen mee, een handgel en een oranje TM-paraplu.

Handgeschreven

Nico Volckeryk, voorzitter van Stuurgroep Sint-Andries zegt: ‘We hebben bewust gekozen voor handgeschreven kaartjes omdat het laagdrempelig is en iedereen op een simpele manier naar elkaar wensen kan sturen in deze coronatijden waar het contact zoeken met elkaar toch wat moeilijk ligt. We roepen de stad op om ook een sociale-cohesie-relanceplan uit te werken voor na de coronacrisis’.

Zorgzame straten

Koen Kuylen van Zorgame Straten: 'Zorgzame straten is geen nieuwe dienstverlening of organisatie. Het is allereerst het ontwikkelen van een zorgzame houding. Met zorgzame ogen kijken in je eigen straat of kleine buurt. Eens deze houding groeit, ontstaan er spontane zorgzame contacten. Zodat zorg voor elkaar haast onzichtbaar geïntegreerd wordt in het samenleven. Deze kaartjes zijn nog maar een begin. Op 6 januari 2021 organiseren we het eerste digitale overleg rond dit thema in de wijk Sint-Andries'.

Persmoment actie Zorgzame straten

  • Woensdag, 16 december ​ 11.15 u. – 11.45 u.
  • Thomas More Hogeschool – Campus National (Kronenburgstraat 66, 2000 Antwerpen), Zaal National
  • In aanwezigheid van alle partners

Contactpersonen

Koen Kuylen, Zorgzame straten ​
+32 485 94 71 41

Nico Volckeryck, Voorzitter Stuurgroep Sint-Andries
+32 496 25 97 45

Ann Van de Peer, Thomas More hogeschool
+ 32 478 27 62 58

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.