Studententeam van KU Leuven en Thomas More bouwt ecologische E racewagen

Studententeam van KU Leuven en Thomas More bouwt ecologische E racewagen

Gerecycleerd plastic, ge-3D-printe onderdelen en biologische materialen. Dit is Titan.

Op dinsdag 24 mei zal Formula Electric Belgium, een team van ingenieuze studenten, hun gloednieuwe elektrische wagen onthullen: Titan. Dat zal gebeuren in de Brusselse automobieltempel, Autoworld. De naam is zeker niet gestolen. "We hebben er een jaar lang keihard aan gewerkt", zegt teammanager Remko Schippers, die trots is op het resultaat.

Sinds 2009 bundelen studenten van de KU Leuven en Thomas More de krachten om jaarlijks een elektrische raceauto te bouwen met de nieuwste technologische snufjes. Dit jaar konden ze steunen op een nauwe samenwerking met meer dan 120 bedrijven. Het resultaat: een bolide van minder dan 220 kg die in onder 3 seconden accelereert van 0 naar 100 km/u.

Het exemplaar is niet alleen geavanceerder dan de vorige wagens, maar is ook het meest ecologische. Titan is uitgerust met gerecycleerd plastic, ge-3D-printe onderdelen en biologische materialen. Zo blijft de ecologische voetafdruk van Titan beperkt, zoals hun motto 'Green Innovation meets Performance' luidt.

Competitie

In juli en augustus neemt Titan deel aan de Formula Student Competition, de grootste ingenieurscompetitie ter wereld. Schippers vertelt over hun deelname aan de wedstijden in Nederland, Hongarije en Kroatië en schat hun kansen hoog: "Ook dit jaar mikken we weer op de podiumplaatsen."

📸 Beeldmateriaal: https://we.tl/t-HlZ1AROmDO

(Lees verder onder de foto's)

Zelfrijdend

Het studententeam heeft nog andere pijlen op zijn boog. Ze werken momenteel met man en macht aan een zelfrijdende elektrische racewagen. "Op dit moment hebben we een compleet autonome RC car", stelt Schippers. “De implementatie op een echte wagen zal snel volgen." Hij is ervan overtuigd dat die auto nog meer tot de verbeelding van jongeren zal spreken.

De volgende generatie

De teamleden van Formula Electric Belgium zijn meer dan autobouwers. De competities combineren ze met engagement. "Onze racewagens zijn smaakmakers voor STEM", meent de teammanager. "Wij willen jongeren warm maken voor wetenschap, technologie en hernieuwbare energie." Aan de hand van workshops en evenementen bereikten ze vorig jaar alleen al meer dan 5000 leerlingen en studenten. "Al doende ervaarden ze dat engineering leuk is."


Contact

Wouter Lutin
Wouter Lutin Unitmanager Technologie Campus De Nayer
Remko Schippers
Remko Schippers Team Manager, Formula Electric Belgium

 

 

Campus De Nayer
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.