Thomas More breidt uit

Thomas More breidt uit

Hogeschool start voortraject renovatie en nieuwbouw Campus De Vest in Mechelen

De Thomas More-hogeschool groeit snel, de kaap van 20.000 studenten is in zicht. Na eerdere verbouwings- en aanpassingswerken op verschillende campussen, heeft de hogeschool onder de noemer More Space - meer ruimte voor leren, werken en leven - nog belangrijke uitbreidingsplannen.

Deze week waren er infosessies over het renovatie- en nieuwbouwproject op Campus De Vest, een belangrijke fase in het Masterplan Mechelen. De hogeschool koos het wedstrijdontwerp van TV Stramien Arcade voor deze site. In november start het voortraject om via workshops en feedbackrondes met medewerkers en studenten het ontwerp te finetunen. De eerste spadesteek is gepland voor het najaar van 2021.

De hogeschool groeit snel

Ruim 19.400 studenten, dat is het aantal waar Thomas More begin dit academiejaar op afklokte. Met de 16 nieuwe graduaatsopleidingen kwamen er in één klap 1.100 studenten bij, boven op de gestage groei van het aantal bachelorstudenten in de voorbije jaren. De hogeschool is de grootste van de provincie Antwerpen en met 9 vestigingsplaatsen ook de meest aanwezige. Het spreekt vanzelf dat Thomas More er alles aan doet om zijn campussen up-to-date te houden.

Aantrekkelijk, professioneel en gezellig

Ook de renovatie- en nieuwbouwplannen voor Campus De Vest in Mechelen aan de nieuwe Dijle-terrassen passen in de ambitieuze toekomstplannen van de hogeschool om op verschillende locaties in de provincie professioneel hoger onderwijs op moderne en gespecialiseerde campussen aan te bieden. De plannen moeten bovendien méér ruimte creëren voor leren, werken en leven.

Aantrekkelijk, professioneel en gezellig. Dat zijn de kenmerken waaraan elke Thomas More-campus moet voldoen. Studenten en medewerkers moeten zich thuis voelen op hun campus en er alles vinden wat ze nodig hebben, niet alleen voor hun studie of hun job, maar ook voor een losse babbel, een uurtje relaxen of een beetje ontspanning.

"Kwaliteitsvol onderwijs veronderstelt de juiste infrastructuur", zegt algemeen directeur Machteld Verbruggen. "Als grootste hogeschool van België hebben we een voorbeeldfunctie en willen we de trendsetter zijn met onze campussen."

Focus op onderwijs en community

Thomas More heeft vier campussen in Mechelen. Campus De Ham is de thuishaven van alle media-opleidingen, Campus Faydherbe is gespecialiseerd in design en architectuur, Campus Kruidtuin herbergt de lerarenopleidingen en op Campus De Vest vind je business- en zorgopleidingen.

Het is de bedoeling dat elke unit zijn eigenheid op de eigen campus verder uitbouwt met gespecialiseerde skillslabs, ateliers en studio's en dat ruimtes met een algemene onderwijs- en communityfunctie, zoals aula's, vergaderzalen, leercentra en een studentenrestaurant op de nieuwbouwsite aan Campus De Vest geconcentreerd worden.

"Een marktplaats voor kennis", zo omschreef ontwerpbureau Stramien/Arcade het wedstrijdontwerp.

De Campus is vlot bereikbaar, ligt centraal tussen de andere campussen en heeft de meeste ruimte voor uitbreiding.

Start voortraject

Projectleider Barbara Adriaensen en algemeen directeur Machteld Verbruggen presenteren deze week het voorontwerp van het geselecteerde ontwerpteam Stramien/Arcade in infosessies aan de medewerkers en de studentenraad. Vanaf november start het eigenlijke voortraject om het ontwerp te finetunen via workshops met personeelsleden en studenten. Eind dit academiejaar (juni 2020) moet het ontwerp definitief zijn. Als alles goed gaat, is de start van de werken voorzien voor het najaar van 2021.

Meer informatie?

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.