Thomas More en JINC België lanceren straffe samenwerking voor kansengelijkheid

Elk talent verdient een spotlight. Daar tekenen Thomas More en JINC België nu voor. Vanaf 28 maart 2025 slaat de grootste hogeschool van Vlaanderen de handen ineen met JINC om kwetsbare jongeren een boost te geven op de arbeidsmarkt. Een Bliksemstage op vrijdag is de eerste concrete stap. Thomas More investeert door docenten, studenten en management in te zetten als mentoren. Een noodzaak, want in Vlaamse steden verlaat 1 op 5 jongeren de schoolbanken zonder diploma. Het resultaat van de samenwerking is een triple win: voor jongeren, hogeschool én maatschappij.

Schoolbanken, stages en toekomstdromen. De non-profitorganisatie JINC maakt het mogelijk voor iedereen. Ook voor jongeren die niet vanzelf op de radar komen. De organisatie zet zich in voor jongeren uit omgevingen met sociaaleconomische uitdagingen en weinig rolmodellen. Want talent zit overal, maar kansen? Die moet je soms een handje helpen. Via vier kernprojecten (Digitale Vaardigheden, Bliksemstages, Carrière Coach en Sollicitatietraining) laten ze jongeren kennismaken met verschillende beroepsmogelijkheden. Daarnaast is er ook het jaarlijkse event 'JINC Baas van Morgen', waarbij jongeren voor één dag de leiding krijgen bij grote organisaties, waaronder Thomas More zelf. Het is duidelijk: dit is geen alledaags project.

Meer dan een hip buzzwoord

JINC België is in Vlaanderen actief in Mechelen, Antwerpen en Turnhout en heeft dit schooljaar meer dan 600 leerlingen in de Mechelse regio bereikt. Ze werken samen met verschillende scholen: vijf middelbare scholen (waaronder drie campussen van het Busleyden Atheneum, PTS Mechelen en Ursulinen), vier lagere scholen en een netwerk van bedrijven en professionals. Ook Thomas More steunt wat JINC doet door mee te doen aan twee projecten en het 'JINC Baas van Morgen'-event. Dit past helemaal bij het MORE professional-beleid waar Maatschappelijk Engagement en Ondernemerschap belangrijk zijn. Evelyne Eykelberg, directeur People & Community bij Thomas More:

"Inclusie is voor ons meer dan een hip buzzwoord. Als hogeschool willen we ons engagement tonen door actief bij te dragen aan kansengelijkheid en jongeren te helpen groeien en geen talent verloren te laten gaan."

Alle medewerkers van Thomas More kunnen zich via dit project op verschillende manieren inzetten:

  • Bliksemstages: verschillende afdelingen laten jongeren aan de hand van praktische opdrachten ervaren hoe het er in de echte werkwereld aan toe gaat.
  • Sollicitatietraining: docenten en studenten leren jongeren aan de hand van rollenspellen solliciteren.
  • JINC Baas van Morgen: directie en management laten jongeren een dag meelopen en ervaren hoe het is om baas te zijn.

Bliksemstage

De Bliksemstage is geen standaard schooluitstap, maar een onderwijsproject dat jongeren toont wat de arbeidsmarkt te bieden heeft. "Als je niet weet wat er te koop is in de winkel, kan je ook niet kiezen", zegt Koen Van Roey, directeur JINC. "Voor jongeren is dit pure winst. Ze ontdekken al doende welke beroepen er bestaan en welke opleidingen hierbij horen. De samenwerking met Thomas More opent deuren die anders voor jongeren op slot zouden blijven." Kenny Vercauteren, één van de betrokkenen bij Thomas More, deelt zijn ervaring:

"Je ziet jongeren letterlijk openbloeien wanneer ze plots beseffen: hey, dit kan ik ook worden! Hun ogen fonkelen bij elke nieuwe ontdekking."

De Bliksemstage van vrijdag zal gevolgd worden door acht leerlingen uit de eerste graad Secundair Onderwijs van PTS Mechelen.

Praktisch

Op vrijdag 28 maart om 11.20 uur zijn journalisten welkom op Campus De Vest (Thomas More, Mechelen) om het evaluatiemoment van de bliksemstage bij te wonen. Meteen daarna, van 11.30 tot 12.00 uur, zetten beide partijen hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. In aanwezigheid van Koen Van Roey (directeur JINC) en Evelyne Eykelberg (directeur People & Community, Thomas More).


Over JINC

JINC België strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin íeder kind kansen krijgt. De organisatie helpt leerlingen van het derde leerjaar tot het laatste jaar secundair onderwijs aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via verschillende projecten als Digitale Vaardigheden, Bliksemstage, Carrière Coach, Sollicitatietraining en JINC Baas van Morgen werkt JINC in Mechelen, Antwerpen en Turnhout samen met scholen en bedrijven.

 

Ann Van de Peer

Thomas More-hogeschool

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.