Thomas More gaat de ruimte in

Medewerker Campus De Nayer maakt met secundaire scholen lading voor raket ESA

v.l.n.r.: Lena Put, Julien Melle, Lore De Becker, Davy Van den Bergh (Thomas More), Daphnée Vloebergh, Erik de Schrijver en Elias Weitz
v.l.n.r.: Lena Put, Julien Melle, Lore De Becker, Davy Van den Bergh (Thomas More), Daphnée Vloebergh, Erik de Schrijver en Elias Weitz

Gelanceerd, dat is het minste wat je van Davy Van den Bergh kan zeggen. De Thomas More-medewerker ontwierp samen met enkele secundaire scholen de behuizing en het batterijpack van Peregrinus, één van de experimenten die als lading meevliegt op Ariane 6, de nieuwe raket van ESA. Dat deed hij in Makerspace, het creatieve lab van Campus De Nayer. Vorige week mocht de Makerspace-coördinator naar het Space Center in Frans-Guyana om het experiment op te starten. "Dit is wellicht voor mij het hoogtepunt van mijn professionele carrière. Once-in-a-lifetime!" Op 9 juli gaat Ariane 6 wellicht de ruimte in. Met dus een onderdeel gebouwd door Thomas More en 2 Belgische scholen.

Het project heet Peregrinus, wat 'reiziger' betekent. Het behelst een 3D-magnetometer en stralingsdetector. Om ze in te bouwen in de raket, hebben ze behuizing en een speciale batterij nodig. Die zijn dus mee gemaakt door Davy Van den Bergh. Hij is coördinator van Makerspace van Campus De Nayer, een lab dat creativiteit stimuleert door machines toegankelijk te maken voor studenten van de KU Leuven, Thomas More en het grote publiek. Daarnaast bood hij ook technische ondersteuning aan leerlingen uit het middelbaar. Van den Bergh:

"Peregrinus is een prachtig project. Het is de eerste keer dat secundaire scholen uit Europa een experiment in een baan om de aarde brengen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat we de kennis en machines van onze Makerspace hiervoor ter beschikking stellen."

De vraag kwam van Erik de Schrijver van het Sint-Pieterscollege uit Jette. Samen met Luc Denis van het Institut Vallée Bailly uit Braine-l'Alleud hebben ze het experiment bedacht en met hun leerlingen gebouwd. Ook de Schrijver is in de wolken: "Wat een ab-so-luut onbeschrijflijk spannend, uitputtend, leerrijk en fantastisch avontuur!"

Net zoals Van den Bergh, trokken de Schrijver en Denis samen met enkele leerlingen naar Kourou (Frans-Guyana) waar het Space Center ligt. Ze gaven de batterijen er nog een laatste lading en plaatsten het op het experimentenplatform. Daarna mochten ze in de cleanroom de 'Remove before Flight'-procedure doorlopen, waarna de ballast in de neuskegel van de raket werd geschoven. Lore De Becker, leerling aan het Sint-Pieterscollege uit Jette:

"Samenwerken met ESA is een droom die uitkomt. Het voelt onwerkelijk dat er zoveel mensen jarenlang aan dit project hebben gewerkt en de lancering eindelijk dichterbij komt. Dat wij - middelbare scholieren - een kleine rol mochten spelen in zo’n complexe campagne, is een unieke ervaring waar we enorm dankbaar voor zijn.

Ariane 6 vliegt wellicht op 9 juli 2024 haar allereerste vlucht als nieuwe raket van ESA.

Davy Van den Bergh

coördinator Makerspace Campus De Nayer, Thomas More-hogeschool

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.