Thomas More-hogeschool neemt docAtlas over van provincie Antwerpen

Thomas More-hogeschool neemt docAtlas over van provincie Antwerpen

Nieuwe eigenaar voor het referentiepunt voor educatieve middelen over taal, welzijn en burgerschap.

DocAtlas, het leer- en kenniscentrum voor taal, welzijn en burgerschap, krijgt een nieuwe eigenaar. Thomas More-hogeschool neemt zowel de werking als de indrukwekkende collectie van meer dan 35.000 educatieve leermiddelen over.

Kathleen Helsen, gedeputeerde provincie Antwerpen: "Sinds de interne staatshervorming zijn de bevoegdheden van de provincies veranderd. Cultuur, welzijn en andere persoonsgebonden bevoegdheden zijn niet langer een kerntaak van onze provincie, we kunnen deze dienstverlening dus niet langer rechtstreeks aanbieden aan burgers. Bovendien is het efficiënt en effectief inzetten van overheidsmiddelen een tweede belangrijk argument om een juiste en toegankelijke plaats te geven aan de rijke collectie van docAtlas. Want in een veranderende wereld is de collectie van docAtlas voor velen een waardevolle houvast. Net daarom hebben we veel tijd geïnvesteerd en zorgvuldig vele gesprekken gevoerd om tot een geschikte overnemer te komen.”

Stijn Coenen, algemeen directeur van Thomas More, is opgetogen met de komst van docAtlas: Onze hogeschool vindt het belangrijk om zijn maatschappelijke rol volop te spelen. We halen expertise binnen op vlak van migratie, inclusie en diversiteit, thema’s waar we veel belang aan hechten. Onze huidige inspanningen op dat vlak willen we zo ook een stuk zichtbaarder maken. Dit doen we onder andere door het leercentrum open te trekken, niet alleen voor studenten maar ook voor de buurt.

De werken van docAtlas zijn ideaal voor anderstaligen die Nederlands oefenen, voor kinderen, onderwijsinstellingen maar ook voor bedrijven die de taal van hun medewerkers op de werkvloer willen bijschaven. De grote vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne vorig jaar zorgde voor enorm veel aanvragen bij docAtlas door leerkrachten, vrijwilligers, bibliotheekmedewerkers en begeleiders van opvangcentra. ​

Stijn Coenen: De werking van docAtlas is dus nodig en relevant. Bovendien versterkt onze school hiermee ook zijn contacten met het leerplichtonderwijs en met het werkveld.

De verhuisdozen staan klaar

De collectie van docAtlas, momenteel gehuisvest in het Atlasgebouw in Antwerpen, verhuist vanaf januari 2024 naar de Thomas More-campus in de Sint-Andriesstraat in Antwerpen. De collectie zal er een plek vinden in een ruimte die wordt gerenoveerd en omgebouwd tot gloednieuw leercentrum. De collectie in Turnhout heeft op dit moment een thuis in de Turnhoutse bibliotheek.

Thomas More kan rekenen op de steun van de provincie Antwerpen voor een vlotte verhuis en een naadloze overgang van de werking.

Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk voor DocAtlas, we zijn er alvast van overtuigd dat Thomas More met veel zorg het verhaal verder zal schrijven en uitdragen, besluit Kathleen Helsen.

Story image

 

Frederik Van den Bril
Frederik Van den Bril Persverantwoordelijke
Ellen Wauters Perscontact, Provincie Antwerpen

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.