Thomas More host innovatieve Future Proef Award

Kunnen insecten Rwanda voeden? Wordt jouw afval een designmeubel? Op 24 april toont Thomas More de toekomst van duurzaamheid op Campus Lucas Faydherbe in Mechelen. Tijdens de Future Proef Award strijden 16 studententeams om €3.000 met hun groene eindwerken. Een scherpe keynote over fast fashion en comedian Erhan Demirci als host bewijzen dat duurzaamheid (g)een lachertje is.
Een van de hoogtepunten wordt de inspiratiesessie "Fast Fashion: Triangle of Action" van onderzoekers Jolien Roedolf en Veerle Spaepen (Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie). Hun recente Modemonitor legt de vinger op de wonde: we maken ons meer dan ooit zorgen om het klimaat, maar ons koopgedrag blijft achter. Tweedehandsmode zit in de lift, terwijl kledingverhuur blijft worstelen. Nochtans schuilt net daarin een gamechanger: ook stijlvolle feestkleding kan je huren in plaats van kopen. De boodschap van hun "Triangle of Action" is helder: alleen als consumenten, industrie én overheid samenwerken, kunnen we de modesector écht verduurzamen. Na deze inspirerende inzichten, neemt comedian Ehran Demirci de micro over voor de award-uitreiking. Dan volgt een netwerkreceptie met live demo's van duurzame innovaties. Anke Salen van Thomas More:
"Deze avond viert dus meer dan studentensuccessen. We delen praktische tips voor een duurzame kledingkast, tonen circulaire innovaties uit de meubelsector, serveren eerlijk eten in herbruikbare borden,... We zijn dan ook supertrots dit te mogen organiseren op onze Campus Lucas Faydherbe. Daar leeft wat we prediken: circulair en duurzaam denken in de praktijk."
Award met impact
De Future Proef Award, nu in zijn tweede editie, bekroont eindwerken die bijdragen aan een duurzamere samenleving. Vorig jaar gingen vier studenten met een award naar huis tijdens de allereerste uitreiking. Fien Van Sevenant (UGent) won in de categorie Masterproeven met haar onderzoek naar lokale voedselproductie voor zorginstellingen rond Gent. Bij de professionele bachelors deelden Sophia van Sloun (LUCA School of Arts) en Amber Claeys (PXL) de eerste plaats. Amber's eindwerk over het vergroenen van kerkhoven kreeg later ook maatschappelijke erkenning. Ze werd onlangs verkozen tot Krak van Damme, een lokale eretitel in West-Vlaanderen.
Kanshebbers
Ook dit jaar is competitie sterk: het Arteveldehogeschool-project "Ecodorpen" onderzoekt zelfvoorzienend leven in Vlaanderen, terwijl HOGENT's "Black Soldier Fly farming" insecten inzet voor Rwandese voedselproductie. Kurt Janssens (VIVES) bedacht tools voor stedelijke bosuitbreiding en UHasselt-onderzoekers analyseerden zonnekooktoestellen in Afrika. Joanna Wils (KU Leuven) verbindt natuurrechten aan bescherming van inheemse gemeenschappen. Ook Thomas More-talenten Joep De Winkel en David Gatarek dingen mee naar de award. Voor hun bachelorproef "AMobile Optimalisatie mobiel 3D-printlab" werkten ze met 3D-printen via pellets in plaats van filamenten. Een manier om de ecologische voetafdruk drastisch te verminderen. Salen:
"Het project van onze studenten toont perfect wat de Future Proef Award wil bereiken. Het is technisch sterk én draagt bij aan een circulaire economie."
Prijzenpot
De Future Proef Award is een samenwerking tussen het Duurzaam Educatiepunt (Vlaamse Overheid), Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en de Stichting voor Toekomstige Generaties. Er zijn prijzen per onderwijsniveau: graduaat, bachelor en master. De hoofdprijs bedraagt 3.000 euro. De tweede en derde plaats ontvangen elk 500 euro.
Praktische info
- Waar: Thomas More-hogeschool, Campus Lucas Faydherbe, Zandpoortvest 16, Mechelen
- Uur: 18.00 tot 21.30 uur
- Programma in detail
- De genomineerden
Jolien Roedolf
