Thomas More lanceert broodnodige opleiding Maatschappelijke Veiligheid
De hogeschool bouwt samen met jongeren brug over veiligheidskloof.
Vanaf academiejaar 2024 kan je op Campus Sanderus (Antwerpen) een professionele bachelor volgen om veiligheidsregisseur te worden. Thomas More wil zo zijn verantwoordelijkheid opnemen in vraagstukken die het welzijn van onze samenleving aantasten. "We voelen ons steeds meer onveilig, terwijl de criminaliteitscijfers dalen."
Fysiek geweld in de stationsbuurt van Aalst. Intimidatie van bewoners in de Tiense straten. Gedrogeerde jongeren op het dorpsplein van Westerlo. Niet alleen in grote steden, maar ook in gemeenten komen overlast, ondermijning en criminaliteit vaak in de actualiteit.
"Ons onveiligheidsgevoel groeit. Nochtans tonen de criminaliteitsstatistieken aan dat de objectieve veiligheid verbetert. Die kloof willen wij dichten", vertelt Peter De Graef. De Graef is unitmanager en architect van de nieuwe opleiding.
Vanuit psychologie, criminologie en sociologie leren de studenten op zoek te gaan naar verklaringen en oplossingen voor onveilig of misdadig gedrag. Die vakken vormen de basis. Daarnaast krijgen ze onder meer ook recht, crisisbeheer en volgen ze het traject zelfzorg. "We vinden het belangrijk onze jongeren de ruimte te geven om aan zichzelf te werken. Zowel fysiek als mentaal. Zo leren ze kalmte uitstralen die een veiligheidsregisseur nodig heeft. Inzetten op communicatieve en verbindende vaardigheden, dat is onze kracht", zegt De Graef. Stijn Coenen (algemeen directeur van Thomas More) vult aan:
"Deze nieuwe bachelor is een enorme aanwinst voor onze hogeschool. Veiligheid beroert u en ik. Bovendien zoekt de veiligheidssector veel werkkrachten. Ik ben blij dat we met Thomas More onze verantwoordelijkheid hierin kunnen opnemen."
Allround
Maatschappelijke Veiligheid is een praktijkgedreven opleiding met docenten uit het werkveld. Kris Renckens - die Thomas More consulteert bij het curriculum - wordt kerndocent. Renckens is criminoloog, antropoloog en was jarenlang Directeur Veiligheid bij de Stad Antwerpen. Zo haalt Thomas More een brok inhoudelijke expertise aan boord. “Mijn ervaring leert dat we mensen nodig hebben die opgeleid zijn om de meerwaarde van samenwerkingen tussen diensten te zien”, vertelt Renckens.
"Die allround blik moesten we nog vaak op de werkvloer bijbrengen. Met deze professionele bachelor kunnen wij jongeren klaarstomen om van in het begin die algemene veiligheidsbril op te zetten. Zulke profielen zijn zo waardevol en ook broodnodig," voegt Renckens toe.
Repressie waar nodig, overleg waar het kan
Gedurende een traject van drie jaar krijgen de studenten inzicht in de veiligheidssector. Wat is de rol van politie, gerecht, crisisbeheerders en bewakingsdiensten, maar ook van veiligheidsplanners, preventiewerkers en bemiddelaars. Hoe kunnen zij als veiligheidsregisseur met hen samenwerken. Niet alleen op beleidsniveau, maar ook proactief en herstellend. De stadsmarinier in Rotterdam en Antwerpen vormt een rolmodel. Peter De Graef: "Heel inspirerend vind ik hun verhaal van het basketbalpleintje waar veel drugs verhandeld werd. De stadsmariniers stelden een eenvoudige ingreep voor: de bomen die ervoor zorgden dat de plek onzichtbaar was geworden voor de buitenwereld, te snoeien. Het resultaat? Het drugsprobleem verdween. Ik vind dat een mooie gedragswetenschappelijke oplossing. Zonder repressie en sanctie, maar in overleg met de buurt."
Antwerpen als perfecte proeftuin
De keuze van Campus Antwerpen is doordacht. De stad is een laboratorium voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Bovendien ligt de subjectief ervaren onveiligheid in vergelijking met andere Vlaamse steden daar het hoogst. De opleiding positioneert zich dus centraal in een gebied waar de meest actuele expertise, opleiding, onderzoek en dienstverlening gedeeld en ontwikkeld kunnen worden. Stijn Coenen: "Antwerpen is de perfecte proeftuin. De veiligheidsnetwerken daar bieden veel mogelijkheden voor onze studenten op vlak van onder meer gastcolleges en stageplaatsen."
Toekomstperspectief
Thomas More hoopt met de nieuwe opleiding tegemoet te komen aan de onderbezetting in de veiligheidssector. De openstaande jobs in de gevangenissen, securitybedrijven of bij de politie liegen niet. "De reacties vanuit het werkveld zijn alvast positief. De gedragswetenschappelijke insteek is duidelijk een meerwaarde", vertelt grondlegger Peter De Graef. "Ik zie ook veel potentieel bij de leerlingen die nu in het technisch secundair onderwijs Defensie en Veiligheid volgen. Onze nieuwe bachelor Maatschappelijke Veiligheid is voor hen een perfecte aanvulling."
Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden gelooft in de meerwaarde van de nieuwe opleiding:
“Het Belgische veiligheidslandschap is zeer divers. Voor de versterking van ons veiligheidsapparaat zijn we constant op zoek naar nieuwe talenten. Om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van de toekomst hebben we immers nood aan diverse profielen die met gespecialiseerde kennis, vaardigheden en expertise kunnen bijdragen aan een veiligere samenleving, voor ons en de volgende generaties. Met deze nieuwe opleiding Maatschappelijke Veiligheid ligt de weg naar een carrière in de boeiende veiligheidswereld wijd open. Ik nodig onze jongeren dan ook van harte uit om deze weg in te slaan.”
Met het diploma kunnen studenten aan de slag als veiligheidsregisseur in bedrijven, ziekenhuizen, scholen, als veiligheidsplanner of preventiemedewerker van een stad of gemeente, als veiligheidscoördinator in bewakingsdiensten of bij de organisatie van evenementen. Maar ze kunnen ook doorstromen naar een master veiligheidswetenschappen, criminologie of zich aanmelden bij de politieschool. Peter De Graef: "Ons doel is veiligheidsregisseurs op te leiden met een warm hart, maar ook met een koel hoofd dat hen toelaat respectvol en besluitvaardig aan veiligheid te werken met alle betrokkenen. Zo bouwen we mee aan de brug over de veiligheidskloof."
Alle info over de opleiding vind je hier en tijdens de SID-in-beurs in Antwerpen (22, 23 en 24 februari 2024).
Peter De Graef
Tineke Van Iseghem