Thomas More lanceert postgraduaat Menopauzeconsulent
De menopauze is een thema dat leeft en aandacht verdient. Daarom start de Thomas More-hogeschool volgend academiejaar met een nieuw postgraduaat Menopauzeconsulent op Campus Lier. Leen Steyaert - de eerste Menopauzeconsulent van Vlaanderen - treedt er op als expert. De opleiding onderscheidt zich door haar wetenschappelijke basis en unieke focus op zowel zorgprofessionals als HR-verantwoordelijken. Een primeur voor de provincie Antwerpen.
De opleiding is ontstaan uit een opmerkelijke samenwerking tussen de opleidingen Vroedkunde (Campus Lier) en Human Resources Management (Campus Geel). Vorig jaar werkten de studenten al samen rond scharniermomenten in het leven van vrouwen op de werkvloer. Uit dat project, dat onder meer leidde tot de slogan '(peri-)menopauze werkt', groeide het idee voor dit postgraduaat. Ann-Sofie Boedt, oud-student Vroedkunde aan Campus Lier:
"Het is geweldig om te zien hoe onze aanbevelingen nu worden omgezet in een concrete opleiding. Dit bewijst dat studentenprojecten echt impact kunnen hebben."
Evidence-based
Met het nieuwe postgraduaat Menopauzeconsulent wil Thomas More professionals kritisch opleiden om vrouwen in deze levensfase te kunnen begeleiden. De tijd dat menopauze taboe was, ligt achter ons. Eva Eelen en Katleen Grauwels, verantwoordelijken van het postgraduaat van Thomas More op Campus Lier:
"In deze opleiding is het cruciaal dat de Menopauzeconsulent een grondige kennis heeft over de fysiologie en pathologie van de menopauze. Daarnaast is het belangrijk dat de specialist op maat van de vrouw levenstijladvies en coaching aanbiedt."
Leen Steyaert, Menopauzeconsulent, is alvast enthousiast over de nieuwe opleiding en zal als expert enkele lessen opnemen:
"Als eerste Vlaamse Menopauzeconsulent ben ik trots om mijn bijdrage te leveren en zo te kunnen inspelen op de maatschappelijke nood om ondersteuning te bieden aan vrouwen in de menopauze."
Eén op de vijf
Het postgraduaat richt zich in eerste instantie op bachelors in de gezondheidszorg, maar innoveert door ook specifieke modules aan te bieden aan HR-professionals. Dit is een unieke samenwerking tussen de bachelor Vroedkunde (Campus Lier), de bachelor HRM (Campus Geel) en bachelor Sociaal Werk (Campus Geel). Zo kunnen bedrijven een menopauze-bewust personeelsbeleid ontwikkelen. Met één op de vijf werkende vrouwen in de menopauze is daar dringend nood aan. Bovendien hopen ze hiermee het debat te openen rond de erkenning van de Menopauzeconsulent. Eelen en Grauwels lichten verder toe:
"We spelen hiermee in op de maatschappelijke tendens in het zorglandschap om in te zetten op preventie. De algemene levenskwaliteit van de vrouw wordt versterkt, wat mogelijks ook een positieve impact heeft op het dagdagelijks functioneren van de vrouw, onder andere op de werkvloer."
Het postgraduaat Menopauzeconsulent start in september 2025 op Thomas More Campus Lier. Meer info vind je hier.
Eva Eelen
Katleen Grauwels