Thomas More plant eerste minibos

Thomas More plant eerste minibos

Studenten organiseren campagne en plantdag voor 'micro forest'

Op 25 november plant Thomas More een eerste minibos op Campus Geel. Studenten van Agro- en Biotechnologie selecteerden boomsoorten die de lokale biodiversiteit respecteren en studenten business en event zetten een campagne op om voor elke boom een adoptieouder te vinden. Op de plantdag krijgen 600 bomen hun plek in het bos en in het 'More Micro Forests'-verhaal. Een 'micro forest' is een kleine groene superlong die koolstof capteert, zuurstof produceert, fijnstof filtert en neerslag opslaat en zo bijdraagt aan een beter klimaat, elk jaar een beetje meer.

'More Micro Forests' is een project van ICE Cube, de ondernemerschapshub van Thomas More. 'Get (sh)it done, create impact', is de leuze van ICE Cube, en het Micro Forest is daar een mooi voorbeeld van. Het minibos op de Thomas More-campus in Geel is het eerste in zijn soort op de hogeschool. Daarna wordt bekeken hoe zo’n minibos ook op andere campussen kan aangeplant worden.

Doordachte selectie

'Een bos vormen vraagt tijd, maar door gebruik te maken van een doordachte selectie van soorten die aangepast zijn aan de grondsoort, het klimaat en aan elkaar kunnen we dit proces versnellen', zegt docent Joris Doumen. 'Niet enkel de groei verbetert maar door de grote variatie aan plantmateriaal zal de biodiversiteit aanzienlijk toenemen. Dit effect geldt niet enkel voor het minibos maar ook voor de omgeving.'

'Door de beperkte oppervlakte van 200m² ontvangt het minibos enorm veel licht langs de randen waardoor we de densiteit kunnen verhogen. Dit heeft een rechtstreeks effect op de ontwikkeling en de biodiversiteit. Dankzij de compactheid kan een minibos lokaal en in verstedelijkte omgevingen ingeplant worden en lokaal impact creëren. Zo ondervinden we een verbeterde luchtkwaliteit en een koelend effect in de zomer.'

Verbondenheid

Ook belangrijk natuurlijk is dat het hele project waarbij studenten, medewerkers en sympathisanten hun eigen boom kunnen adopteren, bewustwording en verbondenheid creëert. Het micro forest-project is dus ook een statement en een onderdeel van de vergroening die de hogeschool heeft ingezet.


Persmoment Plantdag Micro Forest 25 november

  • 12.00-12.30 uur Ontvangst hoofdingang Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
  • 12.30-13.00 uur Speech meter en peter
  • 13.00-13.30 uur Eerste aanplant door meter en algemeen directeur Stijn Coenen
  • 13.30-18.00 uur Plantdag
Het volledige programma Programma MMF 25 november 2021.png - 138 KB

Meer informatie

Joris Doumen, docent Agro- en Biotechnologie

+ 32 (0)472 ​ 32 72 43

 

 

 

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.