Thomas More schoolt verpleegkundigen van het AZ Jan Portaels bij naar Intensieve Zorg

Thomas More schoolt verpleegkundigen van het AZ Jan Portaels bij naar Intensieve Zorg

Om de coronacrisis het hoofd te bieden, breiden onze ziekenhuizen de capaciteit van de afdeling Intensieve Zorg sterk uit. Extra bedden vragen bijkomend personeel en dat zijn meestal verpleegkundigen van andere afdelingen. Zij zijn niet altijd even vertrouwd met technieken zoals monitoring en beademing.

De opleiding Verpleegkunde van Thomas More in Mechelen biedt ziekenhuizen haar diensten aan om deze mensen om te scholen naar verpleegkundigen voor de intensieve zorg. Twee docenten springen bij met een online lesmodule en bijscholingen ter plaatse. Drie partnerziekenhuizen van de opleiding deden al beroep op hun hulp. Een daarvan is het AZ Jan Portaels in Vilvoorde.

Een steentje bijdragen

“We zagen de beelden uit de ziekenhuizen en wisten meteen dat de switch voor sommige verpleegkundigen niet evident is”, vertelt Cindy Heremans, docent verpleegkunde. “Het is, vooral in deze werkomstandigheden ongelooflijk belangrijk dat iedereen zich zeker voelt in het werk dat hij doet. En bijleren, dat vraagt de juiste omkadering. Daarom beslisten wij onze expertise en ons lesmateriaal aan te bieden aan de ziekenhuizen. Een steentje bijdragen aan het welzijn van de verpleegkundigen en zo ook aan dat van de patiënten, wij vinden dat niet meer dan evident.”

Tegelijkertijd benadrukt Heremans dat “de ziekenhuizen zelf zowel de middelen als de expertise in huis hebben om hun verpleegkundigen, die de gespecialiseerde technieken niet gewend zijn bij te scholen. Het is vooral de tijd die nu ontbreekt. Met een online lesmodule en met trainingen ter plaatse helpen wij verpleegkundigen om hun kennis op te frissen en om goed voorbereid ingezet te worden op de afdeling Intensieve zorg”.

De docenten die de opleiding geven, Cindy Heremans en Karel Matthys hebben zelf jarenlange ervaring met het werk op Intensieve Zorg. De combinatie van hun ervaring in onderwijs en intensieve zorg maakt dat ze de geknipte personen zijn om dit soort trainingen te geven.

Online module

Op vraag van het AZ Jan Portaels in Vilvoorde hebben Cindy Heremans en Karel Matthys een online lesgegeven aan een groep verpleegkundigen. Ze zijn daarna ter plaatse gegaan om in kleine groepjes een aantal technieken aan te leren.

“Het AZ Jan Portaels is Thomas More enorm dankbaar voor deze gulle geste in moeilijke tijden.” Aldus Helena Polfliet van het AZ Jan Portaels. “Het personeel van Intensieve Zorgen staat onder druk en de vraag naar bijkomend personeel, om ten volle voor onze zorgklanten te gaan, is hoog.” vertelt ze. “We zijn dan ook heel tevreden dat verpleegkundigen de kans krijgen om zich om te scholen en dat dit deels ook mogelijk is via de digitale weg.”

Meer informatie

Cindy Heremans
Cindy Heremans Coördinator banaba ‘Intensieve zorgen en Spoedgevallenzorg’
Helena Polfliet woordvoerster AZ Jan Portaels

In de pers

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.