Thomas More-student Hellen Tielemans wint Vlaamse Scriptieprijs

App voor ambulanciers kan levens redden

Hellen Tielemans rondde haar opleiding Verpleegkunde aan Campus Lier af met een meesterwerk dat straks levens kan redden. Haar bachelorproef Time is (t)issue - een app waarmee ambulanciers snel en adequaat patiëntengegevens kunnen doorspelen aan het ziekenhuis - won de Vlaamse Scriptieprijs. Een topprestatie want dit jaar waren er liefst 375 inzendingen. Hellen kan het prijzengeld van 2.500 euro goed gebruiken, want de pas afgestudeerde verpleegkundige heeft een bedrijfje opgericht om de app op de markt te brengen.

Elke seconde telt

Het 'gouden uur'. Dat is het eerste uur na een ongeval waarbinnen de kans op overleven het grootst is. Een ziekenwagen doet er 20 à 30 minuten over om ter plaatse te komen en dus blijven er nog maar 30 minuten over. Binnen die 30 minuten is snelle en correcte communicatie cruciaal. Van de noodcentrale tot de ambulance, en van de ambulance tot het ziekenhuis... ​ Uit het onderzoek van Hellen Tielemans blijkt dat de communicatie tussen ambulanciers en het ziekenhuis niet vlot goed genoeg gebeurt, met alle gevolgen van dien. Daarom ontwikkelde ze een applicatie, waarmee ambulanciers beter en sneller kunnen communiceren.

Hellen met minister Jo Brouns. Foto rechts en header: copyright Thierry Geenen


'Als ambulanciers gegevens uit hun hoofd doorgeven is slechts 33% van de gegevens correct. Met digitale ondersteuningsmiddelen wordt dit liefst 99%', stelde Hellen vast in haar bachelorproef. Vaak weet het ziekenhuis niet eens dat er een ambulance op komst is. Hellen wilde de leemtes in de communicatie niet alleen in kaart brengen, zij kwam meteen ook met een oplossing. Ook dat maakt haar scriptie zo uitzonderlijk.

Levensreddende app

Om de communicatie tussen ambulances en het ziekenhuis te verbeteren, werkte Tielemans aan een applicatie. Zo moeten ambulanciers de patiëntengegevens enkel in de app ingeven, die ze dan automatisch naar het ziekenhuis stuurt en naar het dossier van de patiënt.

'Tielemans' scriptie begint met een beangstigende vaststelling, maar eindigt met een hoopvolle conclusie. 'Ze zocht met haar studie naar een tool om die cruciale communicatie te standaardiseren. Het leidde tot een uiterst relevant maatschappelijk werk.' ​ - uit het juryrapport

Tielemans ontving de prijs uit handen van Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Jo Brouns. 'De oplossing die verpleegkundige Hellen Tielemans aanreikt, is een mooi voorbeeld van heel wat sterke en inspirerende innovaties in de zorgsector', aldus Brouns.

Start-up

Tielemans liet de app na haar studies niet links laten liggen. Zo startte ze met steun van Start It @KBC haar eigen bedrijf om haar applicatie op de markt te brengen. Op dit moment is het prototype klaar.

Meer informatie

tielemanshellen@gmail.com

+ 32 (0)492 07 64 39

dirk.volckaerts@thomasmore.be (Dirk Volckaerts, docent en promotor van de bachelorproef)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.